Event

2e Ronde Symposium ‘Aardwarmte in de Regionale Energiestrategie’

TNO Utrecht, Princetonlaan 6 – Utrecht • 05 jul 2019

Op vrijdag 5 juli vindt de tweede editie van het Symposium ‘Aardwarmte in de RES’ plaats. Dit naar aanleiding van de grote belangstelling en het succes van het eerste symposium afgelopen maart. De organisatoren zijn opnieuw het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Stichting Platform Geothermie, Energie Beheer Nederland (EBN) en de Geologische Dienst Nederland-TNO.

Meld u aan voor het symposium

Aanmelden

Doelgroep

Vooral Provincies, gemeenten ( beleidsmedewerkers energie/bodem), waterschappen en omgevingsdiensten nodigen we uit zich in te schrijven. Mocht ook deze keer het aantal aanmeldingen zorgen voor vollopen van de toegangslijst, dan geven we graag (decentrale) overheden die vorige keer niet aanwezig konden zijn voorrang op de overige aangemelde belangstellenden.

Programma

Om de Regionale Energiestrategieën vorm te kunnen geven is het van belang te kunnen putten uit een gedegen kennis en expertise netwerk.
Aardwarmte is een sector in ontwikkeling en het verkrijgen van de juiste informatie kan lastig zijn. Dit symposium biedt u de kans om een netwerk op te bouwen en uit te breiden met de belangrijkste overheidsinstanties en sectorpartijen die u kunnen helpen bij vragen die u hebt op het gebied van aardwarmte.

Ook geven we inhoudelijk kennis door over actuele en algemene onderwerpen rondom aardwarmte, zoals aardwarmte binnen het warmtenet, de belangrijkste aspecten van een aardwarmte project, regelgeving, en veiligheid.

Het programma is in hoofdlijnen ongewijzigd ten opzichte van 22 maart met een enkele aanvulling/wijziging op basis van opgedane ervaringen. Het exacte programma publiceren we binnenkort. Heeft u al deelgenomen aan het eerdere symposium dan raden wij u aan deze 2e ronde over te slaan.

Voorlopig programma

10.30 - 11.00 Inloop
11.00 - 11.05 Welkom door dagvoorzitter
11.05 - 11.25 Keynote: De Regionale Energie Strategie en aardwarmte, schets van het grotere plaatje.
11.25 - 11.35 Introductiefilmpje: "wat is geothermie"
11.35 - 11.55 Keynote: Belangrijkste voorwaarden, en belemmeringen van aardwarmte, met name gericht op gemeenten en provincies. Welke partijen hebben welke rollen?
11.55 - 12.45 Groepsgesprek: Formele rollen van overheidspartijen uitgelicht (TNO-AGE, SodM, RVO, EZK en EBN, IPO)
12.45 - 14.00 Lunch + koffie
14.00 - 14.20 Lezing: Leidraad en Expertise Centrum Warmte
14.20 – 15.00 Break-out sessies:
  a) Geologie voor Geothermie & Seismische Campagne Aardwarmte Nederland – SCAN (Hoe bepaalt de ondergrond waar geothermie potentie heeft, karakter van de ondergrond, Thermogis)
  b) Een geothermie project toegelicht (waar loop je tegengaan, doorlooptijden, wat moet je niet vergeten? Aan de hand van een voorbeeld project)
  c) Veiligheid en risico's bij Geothermie projecten (hoe omgaan met trillingen, geothermie in waterwingebied etc.);
  d) Een geothermie project vanuit overheidsperspectief (rollen en aandachtspunten vanuit perspectief gemeente, provincie en waterschap rondom een concrete casus).
15.00 - 15.20 Koffie en thee
15.20- 16.00 Break-out sessies:
  a) Geologie voor Geothermie & Seismische Campagne Aardwarmte Nederland – SCAN (Hoe bepaalt de ondergrond waar geothermie potentie heeft, karakter van de ondergrond, Thermogis)
  b) Een geothermie project toegelicht (waar loop je tegengaan, doorlooptijden, wat moet je niet vergeten? Aan de hand van een voorbeeld project)
  c) Veiligheid en risico's bij Geothermie projecten (hoe omgaan met trillingen, geothermie in waterwingebied etc);
  d) Een geothermie project vanuit overheidsperspectief (rollen en aandachtspunten vanuit perspectief gemeente, provincie en waterschap rondom een concrete casus). (Den Haag?)
16.00 - 16.15 Closing remark
16.15 - 17.30 Borrel

Locaties

Vind direct alle locaties van TNO

Toon alle locaties

Locatie Utrecht

Princetonlaan 6
3584 CB Utrecht

Kennis

Geologische Dienst Nederland

Om veilig tunnels te kunnen graven, grote gebouwen neer te zetten, te boren naar olie en gas of ondergronds CO2 op te slaan, moet je precies weten wat er in de bodem zit. De Geologische Dienst Nederland... Lees verder
Roadmap

Naar een duurzaam gebruik van de ondergrond

De ondergrond is belangrijk. Hij levert ons energie, water en verschillende delfstoffen. Zijn eigenschappen en gedrag bepalen grondstabiliteit, mogelijkheden voor ondergronds ruimtegebruik, in welke mate... Lees verder
Agenda
Contact

Maarten Huijgen

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.