Event

Nationale Waterstofdag

Open Teelten Lelystad, Edelhertweg 1, 8219 PH Lelystad • 06 feb 2020

Waterstof als multitasker van de energietransitie. Dat is het thema van de eerste Nationale Waterstofdag op 6 februari 2020, georganiseerd door initiatiefnemers Wageningen University & Research en TNO. Op deze dag worden diverse waterstoftoepassingen in de praktijk getoond. Daarnaast gaan prominente sprekers van de TU Delft, Shell, Ecorys, TNO, Alliander, het ministerie van EZ en Wageningen Universiteit & Research (WUR) met elkaar en met andere aanwezigen in gesprek over de kansen die waterstof biedt in het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

Meld je aan voor de Nationale Waterstofdag

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Aanmelden

Waterstof, de multitasker van de energietransitie

Waterstof kan gezien worden als de multitasker van de energietransitie. Er is behoefte aan meer duurzame elektriciteit, warmte en duurzame transportbrandstoffen. Echter, het elektriciteitsnetwerk loopt tegen zijn grenzen aan. Daarnaast zijn de transportsector en de landbouw op zoek naar een duurzaam alternatief voor diesel; accu’s zijn hier moeilijk inzetbaar voor. Tenslotte is er een opslagprobleem. Waterstof biedt voor al deze problemen een oplossing en zou daarmee binnen 5 tot 10 jaar een essentiële bouwsteen en versneller kunnen zijn voor de energietransitie. Hoe het werkt dat wordt duidelijk op 6 februari 2020.

Programma

9.00 uur Ontvangst en receptie
9.30 uur Welkom
9.40 uur Onderzoek
11.25 uur Beleid
13.15 uur Uitdagingen
14.30 uur Waterstof Experience Center en deelbijeenkomsten

Bekijk het volledige programma.

Sprekers

Sprekers op de Nationale Waterstofdag zijn o.a.:

  • Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland
  • Ad van Wijk, professor Future Energy Systems TU Delft
  • Manon Janssen, bestuursvoorzitter Ecorys en voorzitter Klimaattafel Industrie
  • Lennart van der Burg, waterstofexpert TNO
  • Noë van Hulst, Waterstofgezant ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Daan Schut, chief transition officer Alliander

Waterstof experience centre

In de middag is een deel van het programma ingericht voor een bezoek aan het Waterstof Experience Center. Daar worden diverse waterstoftoepassingen in de praktijk getoond, zoals een elektrolyser van TNO voor productie van waterstof, waterstofheftruck, -auto en – fiets, een tankstation en een generator op waterstof. In deelbijeenkomsten wordt een aantal onderwerpen verder uitgediept.

Samenwerking met bedrijven

Lennart van der Burg gaat onder meer in op het onderzoek van TNO naar nieuwe toepassingen en samenwerking met bedrijven in ons Faraday lab in Petten waar zij nieuwe technologieën kunnen testen. 

Demonstraties TNO

In de middag is een deel van het programma ingericht voor een bezoek aan het Waterstof Experience Center. Daar demonstreert TNO waterstoftoepassingen in de praktijk, zoals een electrolyser voor de productie van waterstof; een heftruck, auto en fiets; een tankstation en een generator op waterstof. 

Fieldlab voor agrarische bedrijven

Deze zomer starten WUR en TNO in Lelystad een fieldlab voor de agrarische sector waar bedrijven kunnen experimenteren met kleinschalige productie van waterstof uit zon en wind. Neem voor meer informatie hierover contact op met TNO-expert Peter Eecen.

Aanmelden en informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lennart van der Burg, waterstofexpert bij TNO.

Meld je aan voor de Nationale Waterstofdag

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Aanmelden
Agenda
Contact

Lennart van der Burg MSc

  • Waterstofexpert
  • Electrolyse
  • Warmtenetten
  • Energietransitie

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.