Event

SPRINGTIJ 2020 Terschelling

Terschelling • 24 sep 2020 - 26 sep 2020

Van 24 t/m 26 september 2020 wordt Springtij 2020 georganiseerd. Springtij verenigt mensen die echt een verschil kunnen maken in de duurzame transitie. Zoals visionairen, ontwerpers, financiers, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten.

Want dit is het moment om een duurzamer systeem te kiezen, om de transitie te versnellen. Daarom is het maatschappelijk debat, zoals dat op Springtij wordt gevoerd, juist nu belangrijk.

Dit jaar vindt Springtij plaatst op Terschelling, in een iets sobere vorm en rekening houdend met de Covid-19 maatregelen.

TNO op Springtij

Donderdag 24 september – plenaire openingssessie: ‘Droogte’

Presentatie door: Sjoerd van der Putten (TNO)  

Inspirator(en): Sjoerd van der Putten (TNO), Annemieke Nijhof (Springtij), Stientje van Veldhoven (Ministerie I&W), Joyce Zwartkruis (RIVM), Tim van Hattum (WUR), Karin van der Wiel (KNMI), Marjolijn Haasnoot (Deltares), Piet Noordenbos (Springtij) 

Donderdag 24 september – middagsessieMeer wind voor de industrie

Elektrificatie is een van de hoofdbouwstenen voor verduurzaming van de industrie, naast energiebesparing, CCS en inzet van waterstof. In deze sessie bespreken we concept-resultaten van een TNO-studie naar alternatieve beleidsinstrumenten en verkennen hoe deze zouden uitwerken op concrete cases voor elektrificatie. Ook de valkuilen komen aan de orde. 

Inspirator(en): Ton van Dril (TNO), Loek Radix (Chemelot) Kees Biesheuvel (Dow Chemical) Ron Wit (Eneco) David Pappie (EZK) Gert Jan Lankhorst (VEMW) Michelle Prins (Natuur & Milieu) Arnold Mulder (ABN Amro) Carolien Gehrels (Arcadis en Uitvoeringsoverleg Industrie)

Vrijdag 25 september - ochtendsessie: Springtij university: Industriële en woonomgeving

De energietransitie en de overgang naar een circulaire economie gaan onze manier van produceren en consumeren veranderen. Hoe ziet onze woonomgeving in de toekomst eruit? In deze verdiepende sessie worden we bijgepraat over de nieuwste inzichten en uitdagingen.

Inspirator(en): Milou Derks en Esther Zondervan (TNO), Gerda Lenselink (Deltares), Anne van Bruggen en Henri de Ruiter (beiden RIVM), Karin van der Wiel (KNMI)

Zaterdag 26 september – ochtendsessie: Iedereen heeft altijd gelijk

In Nederland zijn we gezegend met een geoliede overheidsmachine die haar beleid baseert op de kennis en kunde die via kennisinstellingen en rijksadviseurs wordt ingebracht. Maar hoe gezaghebbend zijn instituties als het politiek moeilijk en pijnlijk wordt. We vragen de directeuren van kennisinstellingen hoe ze tegen hun rol in het duurzaamheidsdebat aankijken. 

Inspirator(en): Ton de Jong (TNO), Gerard van der Steenhoven (KNMI), Els van Schie (RIVM), Jaap Kwadijk (Deltares), en Bram de Vos (WUR)

Meer informatie

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.