Informatietype:
Experiment

Deel 3: Verbeter de ervaring in een zelfrijdende auto!

Vergoeding

tot 80 EUR, inclusief een bonus wanneer je drie keer deelneemt

LET OP: Ook als je eerder aan een vergelijkbaar onderzoek bij TNO hebt deelgenomen ben je van harte welkom mee te doen!

Introductie m.b.t. onderzoek

Als passagier in een auto kan je onwel of zelfs misselijk worden van de autobeweging. Bij zelfrijdende auto’s kan dat ook spelen. In deze studie onderzoekt TNO welke bewegingen vervelend zijn en welke niet. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld de rijstijl van zelfrijdende auto’s worden verbeterd, om wagenziekte te voorkomen.

Deze studie maakt deel uit van een grotere studie naar bewegingsziekte in zelfrijdende auto's.

Wie kunnen er meedoen?

 • je bent tussen de 18 en 60 jaar oud;
 • je weegt maximaal 100 kg (in verband met de stoel waarin het experiment plaatsvindt);
 • je hebt minimaal eenmaal in de afgelopen vijf jaar symptomen van bewegingsziekte ervaren (bijv. duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, tijdens reizen per auto, boot, bus, vliegtuig of trein, of bijvoorbeeld op de kermis);
 • (Vrouwen) je bent niet zwanger.


Aanvullende selectiecriteria

 • je leidt niet aan een van de volgende aandoeningen:
  • Astma of longziekte;
  • Hart- of vaatproblemen;
  • Te hoge of lage bloeddruk;
  • Hoofdletsel, hersenschudding, frequente of ernstige hoofdpijn;
  • Duizeligheid of flauwvallen, bewusteloosheid door welke oorzaak dan ook;
  • Neurologische stoornissen: epilepsie, toevallen, verlammingen, etc.;
  • Chronische nek- of rugklachten.
 • je bent niet claustrofobisch;
 • je gebruikt geen medicatie die je evenwicht of alertheid beïnvloedt (medicijnen met een gele sticker);
 • je maakt niet regelmatig gebruik van medicatie om wagenziekte te onderdrukken;
 • je gebruikt geen alcohol of drugs in de 12 uur voordat het onderzoek plaatsvindt;
 • je drinkt geen cafeïnehoudende dranken op de dag van het experiment, voordat het experiment plaatsvindt


Mocht tijdens de eerste sessie blijken dat je toch niet aan deze toelatingseisen voldoet, dan wordt je alsnog uitgesloten van het onderzoek.


Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Dit onderzoek bestaat uit drie aparte sessies van maximaal een uur, die op drie aparte dagen ingepland worden in de periode tussen 21 november en 23 december 2022. Bij aanmelding kun je aangeven naar welke 3 data je voorkeur uitgaat.
Tijdens elke sessie neem je plaats in de TNO Limosine. Dit is een cabine op een lange rails, waarin je gedurende maximaal 20 minuten, horizontaal heen en weer bewogen wordt (van voor naar achter, en andersom). Je geeft tijdens de beweging herhaaldelijk aan hoe je je voelt en je voert een eenvoudige geheugentaak uit. De cabine zal tijdens de beweging worden afgesloten. Daarom kunt u beter niet meedoen als u last hebt van claustrofobie. De stoel in de cabine heeft een 5-punts veiligheidsgordel zoals ook in rallyauto’s wordt gebruikt. Dit betekent dat het dragen van een rok onhandig is.

De bewegingen kunnen symptomen van wagenziekte opwekken (zoals duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid), maar de proef wordt sowieso gestopt wanneer je matige misselijkheid ervaart. Ook kun je zelf op ieder gewenst moment stoppen.
De inschrijving gaat via de website van TNO


Belangrijk om te weten


Meer informatie is te vinden via: https://www.tno.nl/publish/pages/7796/jip_comfcar_informatie_voor_onderzoeksdeelnemers_exp_2_limosine.pdf


Vergoeding

Per bezoek ontvang je een vergoeding van EUR 20,00 (excl. reiskosten). Na het derde bezoek ontvang je een bonus van EUR 20,00. Hiermee kan de totale vergoeding komen op EUR 80,00 (excl. reiskosten). Voor reiskosten geldt een vergoeding van EUR 0.19/km, met een maximum van EUR 15,00 per bezoek.


Wat gebeurt er met jouw data?

TNO hecht veel waarde aan je privacy en houdt daarom rekening met de geldende voorschriften.

Naam en adresgegevens van deelnemers worden onmiddellijk na het verzenden van de compensatie verwijderd. Alle andere verzamelde gegevens in de loop van dit onderzoek zullen worden gekoppeld aan een proefpersonennummer. Op deze manier zijn verzamelde gegevens niet herleidbaar tot een specifieke deelnemer. Alle gegevens worden verwerkt met goed beveiligde computersystemen en zijn alleen toegankelijk voor bevoegde leden van het onderzoeksteam. TNO garandeert dat jouw gegevens alleen voor statistische doeleinden worden gebruikt. Individuele deelnemers zullen niet herkenbaar zijn in onderzoek publicaties. Na voltooiing van deze studie worden gegevens 15 jaar veilig opgeslagen.

Wil je verder nog iets weten?

Op het moment dat je nog verdere informatie wilt ontvangen over het onderzoek, kun je te allen tijde contact opnemen met de experimentleiders via [email protected]


Indien, onverhoopt, uw afspraak voor het experiment wordt geannuleerd, zullen we dat zo snel mogelijk laten weten. Wanneer dit 1 dag van te voren gebeurt wordt het experiment volledig vergoed; bij 2 dagen wordt de helft uitbetaald. In elk geval zullen we ons best doen de afspraak te verplaatsen naar een ander tijdstip.

Details

Experimentleider
Anne Reuten
E-mail adres
Aantal proefpersonen
24
Selectiecriteria

Je bent tussen de 18 en 60 jaar oud;
Je weegt maximaal 100 kg (i.v.m. de stoel in de cabine van het experiment)
Je hebt minimaal een maal in de afgelopen vijf jaar symptomen van bewegingsziekte ervaren (bijv. duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, tijdens reizen per auto, boot, bus, vliegtuig of trein, of bijvoorbeeld op de kermis).

Locatie
TNO Soesterberg, Kampweg 55
Tijdsduur
3 maal 1 uur
Vergoeding
tot 80 EUR, inclusief een bonus wanneer je drie keer deelneemt
Reiskostenvergoeding
Ja (€ 0,21/km - max. € 17,50)
Sollicitatiedeadline
16-02-2023, 23:59

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in.