Informatietype:
Experiment

Geef feedback aan een zelfrijdend voertuig

Startdatum

12 oktober 2023

Einddatum

13 oktober 2023

Vergoeding

20,00

Introductie m.b.t. onderzoek

Dit onderzoek richt zich op de samenwerking tussen mensen en intelligente systemen, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende voertuigen. Om in de toekomst veilig en effectief samen te werken met dit soort systemen, is het belangrijk dat mensen feedback kunnen geven. Deze feedback kan het systeem dan gebruiken om het gedrag aan te passen en te verbeteren. Tijdens het onderzoek proberen we erachter te komen wat voor feedback mensen doorgaans geven, hoe we deze feedback het beste kunnen verzamelen en hoe het systeem zich vervolgens moet aanpassen. Hiervoor hebben we deelnemers nodig die bereid zijn om gedrag van een zelfrijdend voertuig in een computersimulatie te evalueren en daar feedback op te geven.

Selectiecriteria

Je kunt deelnemen aan het experiment als je:

  • tussen de 18 en 50 jaar jong bent;
  • MBO, HBO of WO opgeleid bent;
  • vloeiend Nederlands spreekt;
  • goed zicht hebt (dit mag gecorrigeerd zijn met lenzen of een bril). Aangeraden wordt lenzen te dragen aangezien je tijdens het onderzoek een virtual reality-bril moet dragen;
  • je ervaring hebt met computergebruik.


Je hoeft niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Tijdens het onderzoek neem je plaats achter een laptop. Vervolgens word je gevraagd om een virtual reality-bril op te zetten. Deze bril toont vervolgens een aantal opgenomen situaties in een simulatieomgeving. Je wordt gevraagd om daar feedback op te geven. De video’s zijn gemaakt vanuit het oogpunt van een zelfrijdende shuttle, en er gebeuren geen ongelukken in de video’s. Na het bekijken van een video kun je de virtual reality-bril afzetten en geef je feedback op het rijgedrag van de shuttle. Dit doe je door te typen in een chatvenster op de laptop. De shuttle zal reageren op jouw feedback en een dialoog met je aangaan. Achteraf zullen wij nog een kort interview met je afnemen.
Je hoeft verder niets voor te bereiden of mee te nemen. De onderzoeksleider zal je stap voor stap vertellen wat er gaat gebeuren en instructies geven.

Belangrijk om te weten


Meer informatie is te vinden via: https://redactie.tno.nl/contents/pages/9532/mmais_informatie_voor_onderzoeksdeelnemers_v1.pdf

Wat gebeurt er met jouw data?

TNO hecht veel waarde aan je privacy en houdt daarom rekening met de geldende voorschriften.

Naam en adresgegevens van deelnemers worden onmiddellijk na het verzenden van de compensatie verwijderd. Alle andere verzamelde gegevens in de loop van dit onderzoek zullen worden gekoppeld aan een proefpersonennummer. Op deze manier zijn verzamelde gegevens niet herleidbaar tot een specifieke deelnemer. Alle gegevens worden verwerkt met goed beveiligde computersystemen en zijn alleen toegankelijk voor bevoegde leden van het onderzoeksteam. TNO garandeert dat jouw gegevens alleen voor statistische doeleinden worden gebruikt. Individuele deelnemers zullen niet herkenbaar zijn in onderzoek publicaties. Na voltooiing van deze studie worden gegevens 15 jaar veilig opgeslagen.

Wil je verder nog iets weten?

Op het moment dat je nog verdere informatie wilt ontvangen over het onderzoek, kun je te allen tijde contact opnemen met de experimentleider Jef van Schendel via [email protected].

Indien, onverhoopt, uw afspraak voor het experiment wordt geannuleerd, zullen we dat zo snel mogelijk laten weten. Wanneer dit 1 dag van te voren gebeurt wordt het experiment volledig vergoed; bij 2 dagen wordt de helft uitbetaald. In elk geval zullen we ons best doen de afspraak te verplaatsen naar een ander tijdstip.

Details

Experimentleider
Jef van Schendel
E-mail adres
Aantal proefpersonen
12
Selectiecriteria

Je bent tussen 18 en 50 jaar jong;
Je bent MBO, HBO of WO opgeleid;
Je spreekt vloeiend Nederlands;
Je hebt goed zicht (dit mag gecorrigeerd zijn met bril of lenzen).

Locatie
TNO Soesterberg, Kampweg 55
Tijdsduur
1 uur
Vergoeding
20,00
Reiskostenvergoeding
Ja (€ 0,21/km - max. € 17,50)
Sollicitatiedeadline
10-10-2023, 23:59

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in.