Informatietype:
Experiment
Locatie:
TNO Soesterberg, Kampweg 55

Gevoel in een virtuele wereld, kan dat?

Startdatum

8 april 2024

Einddatum

8 april 2024

Vergoeding (in Euro's)

30,00

Introductie m.b.t. onderzoek

U heeft ze vast weleens gezien in de media, of misschien heeft u er zelfs een thuis; een Virtual Reality bril. Zo’n ‘VR bril’ zet je op en daarmee kun je je in een virtuele wereld begeven. Op dit moment wordt VR meestal gebruikt om helemaal ondergedompeld te worden in computerspelletjes, maar er wordt ook steeds vaker gekeken naar serieuze toepassingen. Denk hierbij aan menselijke interactie, of het gebruiken voor het trainen van artsen, piloten of hulpdiensten.

Een belangrijk aspect van menselijke interactie en menselijke handelen dat nu ontbreekt in deze virtuele werelden is de mogelijkheid om elkaar, of objecten in de virtuele wereld aan te raken. Handen schudden, een deur openen, of voorwerpen vastpakken is nu niet mogelijk, terwijl gevoel zo belangrijk is. Bedenkt u maar eens, al vanaf baby af aan leren wij enorm veel over de wereld door dingen te bewegen en aan te raken.

Dit onderzoek is een van de eerste stappen op de weg naar aanraking in een virtuele wereld. We onderzoeken manieren om mensen het gevoel te geven dat ze fysiek interacteren met de virtuele wereld. Eén van de manieren om dat te doen is door de huid zachtjes te stimuleren met kleine stroompjes. Dit voelt als lichte druk of kleine tikjes. Met dit onderzoek willen we er graag achter komen hoe u dit beleeft. Wat u precies moet doen staat hieronder beschreven.

In totaal is er een diverse groep van 12 deelnemers aan dit onderzoek.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Defensie.

Selectiecriteria

Iedereen die voldoet aan alle onderstaande punten kan meedoen aan dit onderzoek:

  1. U bent tussen de 18 en 50 jaar oud;
  2. U hebt geen huidaandoening en/of verwondingen op uw onderarmen;
  3. U hebt geen (zeer) gevoelige huid waardoor u geen plakkers op uw huid kunt verdragen (denk aan pleisters);
  4. Er is geen sprake van een gehele of gedeeltelijke amputatie van uw arm(en);
  5. U maakt geen gebruik van (medisch hulpmiddelen of (metalen) implantaten die gevoelig zouden kunnen zijn voor elektriciteit (bijvoorbeeld een pacemaker);
  6. (vrouwen) U bent niet zwanger;
  7. U hebt geen motorische of neurologische aandoening;
  8. U bent de Nederlandse taal machtig.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Het onderzoek zal alles bij elkaar ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Via het TNO proefpersonensysteem kunt u zich inschrijven voor één van de beschikbare tijdsloten. Wij ontvangen u dan graag op dat moment bij ons kantoor in Soesterberg.

Zoals genoemd is het doel van dit onderzoek om uw tastzintuig aan te spreken. Daarmee proberen we om op een kunstmatige manier een gevoel op te wekken. Een van de manieren om dit te doen is door uw huid zachtjes te stimuleren met kleine stroompjes. Hiervoor gebruiken we een techniek die u wellicht kent van de fysiotherapeut. Bij de fysio wordt het gebruikt om spieren kunstmatig te activeren voor ontspanning of revalidatie. Wij gebruiken daar een zeer lichte variant van die niet of nauwelijks zal leiden tot spieractivatie, maar net genoeg is om u iets te laten voelen. Dit gevoel zijn kleine tikjes, een trilling, of lichte druk, vergelijkbaar met wanneer u met uw vinger op uw eigen arm zou tikken of drukken.

Tijdens het experiment zullen er kleine plakkertjes (elektroden) op uw huid worden geplakt waarmee uw huid wordt gestimuleerd. We zullen twee verschillende testjes met u doen. Deze testjes zijn bedoeld om te kijken hoe u het gevoel ervaart.

Bij het eerste testje zult u telkens twee tikjes voelen op twee verschillende plekken op uw armen. Deze tikjes zijn soms tegelijkertijd, en soms net iets na elkaar. Wij zullen u vragen om aan te geven wanneer u de twee tikjes als gelijktijdig ervaart, of niet. Dit zal meerdere keren herhaald worden.

Bij het tweede testje zult u telkens 5 tikjes achter elkaar voelen. Deze tikjes komen op 5 verschillende plekken op uw arm, en ze komen kort na elkaar. Elk tikje duurt soms heel kort (0,001 seconde) en soms iets langer (0,1 seconde). Doordat de tikjes kort achter elkaar komen zult u dit kunnen voelen als een beweging, wij zullen u vragen of u dit inderdaad zo voelt of niet afhankelijk van hoe lang de tikjes duren en hoe snel ze achter elkaar komen.

Wat wordt er van u verwacht?

Wanneer u besluit om deel te nemen aan ons onderzoek verwachten wij u tenminste 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij ons op kantoor. U zult zich melden bij de receptie waar u een geldig legitimatiebewijs of Nederlands rijbewijs moet kunnen laten zien. U krijgt vervolgens een bezoekersbadge en blijft in de wachtruimte tot u wordt opgehaald door de onderzoeker.
We verwachten van u dat u op de dag van het onderzoek niet onder de invloed bent van drank, drugs, pijnstillers, of andere middelen en medicijnen die uw reactievermogen of huidgevoeligheid zouden kunnen beïnvloeden. Bij twijfel neemt u vooraf contact op met de onderzoeker.
Tijdens uw aanwezigheid op ons kantoor en gedurende de deelname aan het onderzoek is het voor uw eigen veiligheid en voor het onderzoek belangrijk dat u de instructies van de onderzoeker goed opvolgt. Als zaken onduidelijk zijn vraagt u om verheldering.

Belangrijk om te weten


Meer informatie is te vinden via:  #5147_informatie voor onderzoeksdeelnemers.docx (tno.nl)

Vergoeding

Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u een vergoeding voor uw tijd van Eur 30,00. Daar bovenop krijg u een vergoeding voor het door u afgelegde aantal kilometers van 21ct/km tot een maximum van EUR 17,50.
Dit betreft het aantal kilometers van de afstand tussen uw woonplaats en de onderzoekslocatie.

TNO is verplicht de aan u betaalde vergoeding voor deelname op te geven aan de Belastingdienst.

Wat gebeurt er met jouw data?

TNO hecht veel waarde aan je privacy en houdt daarom rekening met de geldende voorschriften.

Naam en adresgegevens van deelnemers worden onmiddellijk na het verzenden van de compensatie verwijderd. Alle andere verzamelde gegevens in de loop van dit onderzoek zullen worden gekoppeld aan een proefpersonennummer. Op deze manier zijn verzamelde gegevens niet herleidbaar tot een specifieke deelnemer. Alle gegevens worden verwerkt met goed beveiligde computersystemen en zijn alleen toegankelijk voor bevoegde leden van het onderzoeksteam. TNO garandeert dat jouw gegevens alleen voor statistische doeleinden worden gebruikt. Individuele deelnemers zullen niet herkenbaar zijn in onderzoek publicaties. Na voltooiing van deze studie worden gegevens 15 jaar veilig opgeslagen.

Wil je verder nog iets weten?

Op het moment dat je nog verdere informatie wilt ontvangen over het onderzoek, kun je te allen tijde contact opnemen met de experimentleider Tom Hueting [email protected].

Indien, onverhoopt, uw afspraak voor het experiment wordt geannuleerd, zullen we dat zo snel mogelijk laten weten. Wanneer dit 1 dag van te voren gebeurt wordt het experiment volledig vergoed; bij 2 dagen wordt de helft uitbetaald. In elk geval zullen we ons best doen de afspraak te verplaatsen naar een ander tijdstip.

Details

Experimentleider
Tom Hueting
E-mail adres
Aantal proefpersonen
12
Selectiecriteria

Iedereen die voldoet aan alle onderstaande punten kan meedoen aan dit onderzoek:
a) tussen de 18 en 50 jaar oud
b) U hebt geen huidaandoening en/of verwondingen op uw onderarmen
c) U hebt geen (zeer) gevoelige huid waardoor u geen plakkers op uw huid kunt verdragen (denk aan pleisters)
d) Er is geen sprake van een gehele of gedeeltelijke amputatie van uw arm(en).
e) U maakt geen gebruik van (medische) hulpmiddelen of (metalen) implantaten die gevoelig zouden kunnen zijn voor elektriciteit (bijvoorbeeld een pacemaker)
f) U bent niet zwanger
g) U hebt geen motorische of neurologische aandoening
h) U bent de Nederlandse taal machtig

Locatie
TNO Soesterberg, Kampweg 55
Tijdsduur
90 minuten
Vergoeding (in Euro's)
30,00
Reiskostenvergoeding
Ja (€ 0,21/km - max. € 17,50)
Sollicitatiedeadline
30-04-2024, 23:59

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in.