Informatietype:
Experiment
Locatie:
Universiteit van Amsterdam, Roeterseilandcampus, Nieuwe Achtergracht 166 1018 WV Amsterdam

Helpt neurostimulatie om leren te verbeteren? (blok 9)

Startdatum

1 juli 2024

Einddatum

30 augustus 2024

Vergoeding (in Euro's)

250,00

Introductie m.b.t. onderzoek

Wij zoeken deelnemers voor ons onderzoek naar de toepassing van neurostimulatie om het leren van een taak te verbeteren, bijvoorbeeld doordat het leren sneller gaat en dat u informatie beter kunt onthouden.

Wat houdt het onderzoek in?

Voor dit experiment komt u een aantal keren naar de onderzoek locatie. U krijgt daar per keer een trainingstaak van ongeveer 1u per dag en een aantal computertaken om te voltooien. Voordat u de training krijgt, ontvangt u een vorm van neurostimulatie in de nek. U wordt daarvoor ingedeeld in de experimentele groep of de controle groep. De experimentele groep krijgt de effectieve neurostimulatie en de controlegroep krijgt een niet-effectieve neurostimulatie. U krijgt niet te horen in welke groep u zit. We onderzoeken daarmee welke vorm van neurostimulatie beter werkt om te leren.

Waar gaat de training over?

U krijgt training over een specialistische militaire taak die op de computer wordt uitgevoerd. Sommige mensen hebben (morele) bezwaren tegen het aanleren van militaire taken. Denk er goed over na hoe u hier zelf over denkt, voordat u zich aanmeldt.

Wat is Neurostimulatie?

Neurostimulatie is een methode waarbij een zeer licht elektrisch stroompje wordt aangebracht in de nek om de zenuw richting de hersenen te prikkelen. daardoor gaan de hersenen meer open te staan voor informatie die een persoon binnen krijgt. Deze manier van stimulatie van de hersenen is onschadelijk en wordt als pijnbestrijding gebruikt door patiënten met ernstige gevallen van hoofdpijn. Deze behandeling passen deze patiënten zelf thuis toe.

U kunt NIET deelnemen als u:

  • Zwanger bent.
  • Alcohol nuttigt 12 uur voordat u langs komt voor het onderzoek.
  • Drugs heeft gebruikt 24 uur voor het onderzoek plaatsvindt.
  • Gezondheidsproblemen en/of chronische aandoeningen heeft, zoals:aderverkalking/atherosclerose, epilepsie of cardiovasculaire aandoening.
  • Geïmplementeerd actief (metalen) apparaat heeft.
  • Psychiatrische aandoeningen nu of in het verleden zoals bijvoorbeeld slaapstoornis.

Wat verwachten we van uw deelname?

Het aanleren van de taak is opgedeeld in een aantal kleinere brokken van ongeveer 2 uur. Daarvoor komt u 5 dagen achter elkaar naar onze onderzoek locatie (Universiteit van Amsterdam, Roeterseilandcampus Nieuwe Achtergracht 166 1018 WV Amsterdam). Daarnaast komt u één maand en twee maanden later nog een keer naar de onderzoek locatie om de taak nogmaals uit te voeren.
In totaal komt u dus 7 keer naar de onderzoek locatie. Wij verwachten dat u in totaal ongeveer 12,5 uur met het onderzoek bezig bent.

Heeft ons onderzoek uw interesse gewekt?

Lijkt het u interessant om mee te doen aan dit onderzoek, dan kunt u zich aanmelden via de proefpersonenpool van TNO. Na aanmelding krijgt u eerst uitgebreide informatie over het onderzoek toegestuurd en kunt u ons vragen stellen over uw deelname. We zullen u ook telefonisch contacteren voor een intake. Pas als u een toestemmingsverklaring (informed consent) heeft getekend zal het onderzoek starten. U kunt te allen tijde besluiten om te stoppen met uw deelname aan het onderzoek (ook nadat u al bent begonnen).

Belangrijk om te weten

Meer informatie is te vinden via deze link https://www.tno.nl/publish/pages/9372/_5135_informatiebrief_en_informed_consent.pdf
Wanneer er na de "intake bel momenten" te weinig deelnemers zijn, zal het experiment geannuleerd worden. Uiteraard brengen we u daarvan tijdig op de hoogte.

Wat gebeurt er met jouw data?

TNO hecht veel waarde aan je privacy en houdt daarom rekening met de geldende voorschriften.

Naam en adresgegevens van deelnemers worden onmiddellijk na het verzenden van de compensatie verwijderd. Alle andere verzamelde gegevens in de loop van dit onderzoek zullen worden gekoppeld aan een proefpersonennummer. Op deze manier zijn verzamelde gegevens niet herleidbaar tot een specifieke deelnemer. Alle gegevens worden verwerkt met goed beveiligde computersystemen en zijn alleen toegankelijk voor bevoegde leden van het onderzoeksteam. TNO garandeert dat jouw gegevens alleen voor statistische doeleinden worden gebruikt. Individuele deelnemers zullen niet herkenbaar zijn in onderzoek publicaties. Na voltooiing van deze studie worden gegevens 15 jaar veilig opgeslagen.

Wil je verder nog iets weten?

Op het moment dat je nog verdere informatie wilt ontvangen over het onderzoek, kun je te allen tijde contact opnemen met de experimentleider Dana Ravestein [email protected].

Indien, onverhoopt, uw afspraak voor het experiment wordt geannuleerd, zullen we dat zo snel mogelijk laten weten. Wanneer dit 1 dag van te voren gebeurt wordt het experiment volledig vergoed; bij 2 dagen wordt de helft uitbetaald. In elk geval zullen we ons best doen de afspraak te verplaatsen naar een ander tijdstip.

Details

Experimentleider
Dana Ravestein
E-mail adres
Aantal proefpersonen
20
Selectiecriteria

- leeftijd tussen de 18 en 55 jaar;
- in goede gezondheid;
- check ook de aanvullende criteria.

Locatie
Universiteit van Amsterdam, Roeterseilandcampus, Nieuwe Achtergracht 166 1018 WV Amsterdam
Tijdsduur
Dag 1: 3,5 uur, dag 2 t/m 4: 2 uur, dag 5, 35 en 65: 1 uur
Vergoeding (in Euro's)
250,00
Reiskostenvergoeding
Ja (€ 0,23/km - max. € 17,50)
Sollicitatiedeadline
27-06-2024, 15:50

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in.