Vers brood

Elke dag vers brood op de plank

Hoe komt het dat het brood in de supermarkt smaakt alsof het net uit de oven komt? Het kómt ook net uit de oven. Dankzij TNO kunnen supermarkten hun brood in de winkel afbakken.

De bakkers van Albert Heijn en andere supermarktketens hoeven niet in alle vroegte uit de veren om diezelfde dag nog vers brood in de winkels te hebben. Het geheim? Gerezen diepvriesdeeg.

Gerezen diepvriesdeeg

In 1988 slaagde TNO erin om binnen dertig minuten verse croissantjes te bakken, zonder het tijdrovende rijsproces. Samen met Albert Heijn heeft TNO het procedé verder verbeterd en geschikt gemaakt voor meerdere broodsoorten. In 1992 patenteerde Albert Heijn het procedé onder de naam ‘Bakgemak’: a method of preparing frozen pieces of bread dough and of preparing bread product. Hiermee was Albert Heijn de eerste supermarkt waar het brood in de eigen winkels werd gebakken.

Voor de bakkers heeft de innovatie van TNO geresulteerd in betere arbeidsomstandigheden: ze hoefden niet meer zo vroeg op te staan. Later werden ook de regels over de verkoop van vers brood (pas na een bepaald tijdstip) afgeschaft. Zo werd ook de consument er beter van.

Huidige TNO-activiteiten op het gebied van broodontwikkeling en bereiding vind je hier.

Licentie

Reuteran: een voedingsvezel als broodverbeteraar

TNO biedt licentiemogelijkheden en een samenwerkingsovereenkomst die de licentienemer het exclusieve recht geeft Reuteran wereldwijd te gebruiken voor de verbetering van de broodkwaliteit en compensatie... Lees verder
Impactverhalen van TNO

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.