nieuws

Vaak tongzoenen laat speeksel op elkaar lijken

17 nov 2014

Hoe vaker je met elkaar tongzoent, hoe meer de verzameling bacteriën in je speeksel op elkaar begint te lijken. Dat blijkt uit onderzoek van prof.dr.ir. Remco Kort, microbioloog en principle scientist bij TNO en hoogleraar Microbial Genomics aan de VU. Kort leverde met zijn onderzoek, een samenwerking tussen TNO en Micropia, de wetenschappelijke basis voor de kiss-o-meter in het eerste microbenmuseum ter wereld.

In het kusonderzoek onderzocht Kort samen met leden van het Micropia content team en Microbiology and Systems Biology onderzoekers van TNO Zeist hoeveel bacteriën partners tijdens een zoen uitwisselen. “Tongzoenen is een mooi voorbeeld van een korte blootstelling aan een gigantische hoeveelheid bacteriën. Wel zo’n 80 miljoen gedurende 10 seconden”, vertelt Remco Kort. “Een aantal daarvan nestelen zich op je tong, een groot deel doet dat niet. We wilden uitzoeken in hoeverre de orale microbiota – het geheel van micro-organismen dat je in de mond bij je draagt – van partners overeenkomt.” Het onderzoek, waarbij met TNO expertise en in-house Next Generation Sequencing technologie de orale microbiota van partners in kaart werd gebracht, wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Microbiome.

Conclusies

De mondflora op de tong van partners lijkt veel meer op elkaar dan op de mondflora van willekeurige personen. Het zoengedrag bleek op dit vlak niet zo veel effect te hebben: een tongzoen leidde niet tot een toename van de overeenkomst in micro-organismen tussen de tongen van beide partners. Remco Kort: “Het maakte niet uit of de partners aangaven 9 keer per dag of 9 keer per jaar met elkaar te tongzoenen. Kennelijk zijn hierin ook andere factoren belangrijk, zoals hetzelfde dieet of bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde tandpasta.” Bij het speeksel daarentegen was er wel duidelijk effect aan te wijzen: hoe vaker je met elkaar zoent, hoe meer de verzameling bacteriën in je speeksel op elkaar lijkt. Gemiddeld wissel je tijdens een tongzoen van 10 seconden 80 miljoen bacteriën uit.

Het volledige artikel uit Microbiome is hier te vinden: www.microbiomejournal.com

Lees het artikel...

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.