nieuws

Nederlands consortium ontwikkelt ondersteuningsstructuur voor megatelescoop

09 dec 2014

Een Nederlands consortium bestaande uit TNO, VDL-ETG en NOVA heeft een contract binnengehaald voor de ontwikkeling van de ondersteuningsstructuur van de hoofdspiegel van de European Extremely Large Telescope (E-ELT) in Chili. De bouw van de E-ELT kreeg afgelopen week groen licht.

(bron: ESO)

Met de start van de bouw van de E-ELT, heeft ESO het consortium de opdracht gegeven de definitieve prototypes te ontwerpen, een klein aantal te bouwen en daarmee aan te tonen dat het aan de eisen voldoet.

De E-ELT wordt een optische/infraroodtelescoop met een opening van 39 meter die op de Cerro Armazones in de Chileense Atacama-woestijn komt te staan. Na zijn voltooiing (omstreeks 2024) zal de E-ELT de grootste telescoop, het grootste ‘oog op de hemel’, ter wereld zijn. De Nederlandse ondersteuningsstructuur houdt de hoofdspiegel in de gewenste vorm. Dat moet heel precies: binnen enkele nanometers nauwkeurig over de volle lengte van 39 meter diameter. Elk van de 798 E-ELT-spiegels is anderhalve meter groot en wordt op 27 punten vastgehouden. De constructie bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de werking van de E-ELT gedurende de geplande 30-jarige periode voor astronomisch gebruik.

Nederland is toonaangevend in de wereld van de astronomie en behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om precisie-constructies en –instrumentatie. Consortiumpartner VDL-ETG, met veel ervaring in het halfgeleider, analytical, en science & technology-segment, heeft de expertise om precisie-mechatronische systeemontwerpen te optimaliseren voor kostenbeheersing, betrouwbaarheid, en serviceability. Hiermee kan het uiteindelijke ontwerp op economisch verantwoorde wijze in massaproductie worden vervaardigd. NOVA heeft specialistische kennis van het gebruik van grote telescopen en de optimalisatie van de wisselwerking tussen de telescoop en de wetenschappelijke instrumentatie achter de telescoop, die door onder andere NOVA wordt ontwikkeld.

TNO gebruikt haar decennialange ervaring op het gebied van optische instrumentatie en precisiemechanica voor ruimtevaart, astronomie en halfgeleiderindustrie voor het ontwerpen en testen van structuren die op nanometerschaal (miljoenste millimeter) gepositioneerd moeten worden. Het consortium verzekert ESO dus van een optimale synergie tussen bovengenoemde belangrijke disciplines.

Nieuws

mr. Matthew Maniscalco MSc, JD, LLM

Contact

mr. Matthew Maniscalco MSc, JD, LLM

E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.