nieuws

Inzicht in nano

22 sep 2014

Productontwikkelingen en innovaties met nanomaterialen maken een enorme groei door. Maar tot nu toe was het, ondanks een veelheid aan bestaande analysemethoden, nog niet mogelijk om de karakteristieken van nanomaterialen tijdens het productieproces te analyseren.

In het kader van het EU-project In-Sight, dat op 1 mei is geëindigd, zijn hiervoor nieuwe analysetechnieken ontwikkeld door een consortium van twee onderzoeksorganisaties en acht mkb-ondernemingen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Israël; TNO was projectcoördinator.

Modulair analyse-apparaat

Het eindresultaat is nu productierijp: een modulair analyse-apparaat dat de belangrijkste karakteristieken van nanodeeltjes kan monitoren, zoals grootteverdeling, chemische samenstelling en concentratie. Zo kan het productieproces optimaal worden gecontroleerd en kunnen de uiteindelijke materiaaleigenschappen van het product worden geoptimaliseerd.

Complementaire meettechnieken

In de verschillende modules worden complementaire meettechnieken gebruikt: optische microscopie en lichtverstrooiing (visualisatie van de deeltjes in een zogeheten microfluïdische flowcel), ultrasone transmissiespectroscopie (bepaling deeltjesconcentratie en -grootte) en Raman spectroscopie en LiBS (bepaling van chemische samenstelling en structuur). Een speciaal ontwikkeld In-Sight softwarepakket verwerkt de meetresultaten.

Gedrag van nanodeeltjes

Het analyse-apparaat kan worden ingezet om het gedrag van nanodeeltjes tijdens synthese, modificatie en formulering (toepassing in een product) in kaart te brengen. Dit draagt bij tot een hogere kwaliteit, robuustheid en opbrengst van nanomaterialen en maakt tevens een snellere ontwikkeling van nieuwe producten mogelijk.

Nieuws

Dr. ir. Mariëlle Wouters

Contact

Dr. ir. Mariëlle Wouters

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.