nieuws

'Mini-darmpjes' om de effecten van bepaalde bacteriën op de darm te onderzoeken

11 sep 2014

Een model system om de effecten van bepaalde bacteriën op de darm te onderzoeken blijkt inderdaad goed bruikbaar. Dat blijkt uit een recente wetenschappelijke publicatie van Dr. Guus Roeselers met zijn team in de Microbiologie & Systeem Biologie groep van TNO in samenwerking met Wageningen University.

TNO Microbiologie & Systeem Biologie probeert de voedingsmiddelenindustrie te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe producten en ingrediënten die de darm microbiota (darmflora) gunstig beïnvloeden.

Proefdieren overbodig

Het Hubrecht Laboratorium in Utrecht heeft een techniek ontwikkeld om een specifiek soort stamcellen uit darmen van muizen en later ook mensen te isoleren. Deze stamcellen kunnen met behulp van bepaalde groeifactoren in het laboratorium uitgroeien tot een soort 'mini-darmpjes' ook wel organoïden genoemd. In 2012 is Dr. Guus Roeselers met zijn team in de Microbiologie & Systeem Biologie groep begonnen met het ontwikkelen van een op organoïden gebaseerd modelsysteem dat gebruikt kan worden om de interacties tussen microörganismen en de darm te testen, zonder dat daar proefdieren voor nodig zijn. Dit organoïden-model kan daarmee ook de time-to-market van nieuwe voedingsproducten aanmerkelijk verkorten.

Momenteel doen Roeselers en collega's ook onderzoek met humane en varkens organoïden. In de menselijke darm leven meer microörganismen dan een mens heeft aan humane cellen. Die darmflora -tegenwoordig microbiota genoemd- heeft een grote invloed op ons welbevinden en onze gezondheid. De laatste jaren is blijken steeds meer ziekten op een of andere manier te relateren aan de samenstelling van de darm microbiota. Bijvoorbeeld, bij mensen met obesitas lijkt er meer aan de hand dan alleen het te veel eten en te weinig bewegen. De microbiota-samenstelling zou ervoor kunnen zorgen dat de een sneller in gewicht toeneemt dan de ander. Zo zijn er ook linken te leggen met dikke darm kanker en auto-immuunziekten, zoals IBD en diabetes type 1.'

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.