nieuws

800 miljoen euro verzuimkosten door beroepsziekten aan bewegingsapparaat

07 jan 2015

Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting nog altijd de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. De extra verzuimkosten door beroepsziekten aan het bewegingsapparaat lopen zelfs op tot 800 miljoen euro per jaar. Samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, sectoren en bedrijven biedt TNO informatie en tools voor werkgevers en werknemers om actief aan de slag te kunnen met fysieke belasting op de werkvloer.

Van alle werknemers moet 42% fysiek belastend werk doen. Van alle werkgerelateerde verzuimdagen is 38% te wijten aan werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. In de factsheet zijn actuele cijfers rondom fysieke belasting te vinden.

Leren en inspireren

TNO en haar partners willen bedrijven de mogelijkheid blijven bieden om elkaar te inspireren. Hiervoor is een netwerk opgezet. Op 16 oktober is hier het startsein voor gegeven tijdens de bijeenkomst ‘Aan de slag met fysieke arbeid’, samen met Buro Fysieke Arbeid en SZW. Nissan Motor Parts, Sligro Food Group, Technische Unie en Kawasaki Motors Europe hebben zich direct aangemeld. Heeft u zelf ook de ambitie om collega bedrijven te inspireren, of wilt u leren van anderen? Laat het ons weten!

Handige tools

Om werkgevers te faciliteren biedt TNO op de website www.fysiekebelastingbeoordelen.tno.nl instrumenten aan voor risicobeoordeling van de fysieke belasting op het werk. Ook zijn in verschillende hoog-risicosectoren goede voorbeelden met business cases beschreven.

Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.