nieuws

Innovatieplatform Aeolus van start

Menselijk functioneren in extreme omstandigheden in lucht- en ruimtevaart • 07 okt 2015

Vandaag hebben de Commandant Luchtstrijdkrachten, Luitenant-generaal Schnitger en Professor Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer van TNO met hun handtekeningen de start van AEOLUS in gang gezet. AEOLUS is een innovatieplatform van het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) en TNO in Soesterberg dat zich richt op het functioneren van de mens in extreme omstandigheden. Het is voor het eerst dat de beide organisaties samen zo’n initiatief tot stand brengen.

Samenwerking met bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties

AEOLUS (in de Griekse mythologie de hoeder van de wind) richt zich op het menselijk functioneren in extreme omstandigheden in de lucht- en ruimtevaart. TNO en het CML zoeken via AEOLUS nadrukkelijk in open innovatie de samenwerking met andere partijen, waaronder zeker ook kleine startups, om nieuwe ideeën sneller tot ontwikkeling en uitvoering te kunnen brengen. De kennis en de faciliteiten van zowel TNO als CML vullen elkaar aan en geven dit onderzoek een stevig fundament.

Het platform wordt daarmee een ontmoetingsplaats voor bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties, die gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van nieuwe concepten en producten en zo een grotere meerwaarde voor alle deelnemers creëren.

Toekomst

Volgens Jos Keurentjes is deze manier van innoveren de toekomst voor TNO. “Het gezamenlijk ontwikkelen van kennis is de enige manier om innovatie sneller naar de markt te brengen”. Ook volgens Luitenant-generaal Schnitger past AEOLUS heel goed in de toekomstvisie van de luchtmacht. “In de huidige en toekomstige maatschappij is het vrijwel niet meer mogelijk om in splendid isolation een nieuw product te ontwikkelen en te marketen. Steeds meer organisaties gebruiken elkaars kennis en producten om daarmee nieuwe innovatieve producten te vervaardigen.”

Veel belangstelling voor AEOLUS

De activiteiten binnen AEOLUS richten zich op de thema’s “Operation Oriented Simulation”, “Wearable Technology” en “Space”. Er is inmiddels veel belangstelling getoond om deel te nemen aan AEOLUS. Het initiatief wordt ook actief ondersteund en aangemoedigd door de provincie Utrecht, met name in relatie tot de (serious) gaming-industrie.

Ons werk

Klimaatkamers voor onderzoek naar menselijk presteren

TNO in Soesterberg verricht onderzoek naar de prestaties van professionals die fysiek uitdagende taken uitvoeren, werken onder zware operationele omstandigheden, of belastende kleding en uitrusting dragen... Lees verder
Roadmap

Human Effectiveness: meer presteren met minder personeel

Mensen halen graag het beste uit zichzelf. Door deze persoonlijke opbrengsten zo groot mogelijk te maken én de interactie met anderen te verbeteren, komen wij tegemoet aan een van de grootste uitdagingen... Lees verder
Ons werk

Desdemona: de nieuwste generatie in bewegingssimulatie

Met de oplevering van de multi-inzetbare simulator Desdemona verlegt TNO definitief de grenzen van de bewegingssimulatie. Desdemona is een bewegingssimulator, desoriëntatietrainer en geavanceerd onderzoekslab... Lees verder

Locatie Soesterberg

Kampweg 5
3769 DE Soesterberg

Nieuws

Dr. Myra van Esch-Bussemakers

Contact

Dr. Myra van Esch-Bussemakers

  • Human Factors
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.