nieuws

Onderzoek TNO/Solliance en TU Delft geeft inzicht in lange-termijn stabiliteit van zonnecellen

02 okt 2015

Er is nog (te) weinig bekend over de stabiliteit van flexibele zonnepanelen op de lange termijn. Solliance/TNO-onderzoekster Mirjam Theelen heeft daarom een opstelling gerealiseerd die zonnecellen versneld veroudert en tegelijk in staat is om real time te monitoren wat er gebeurt met de cellen. De opstelling is goed ontvangen in de zonnecelwereld en wordt nu gecommercialiseerd. Theelen promoveert op vrijdag 2 oktober op dit onderwerp aan de TU Delft.

Betrouwbaarheid

Zogenoemde koper-indium-gallium-selenide (CIGS) zonnecellen zijn zeer interessant omdat ze flexibel en goedkoop kunnen worden gemaakt  en uitgebreide mogelijkheden tot productintegratie bieden. De betrouwbaarheid van zonnepanelen vormt, samen met de prijs en de efficiëntie, de belangrijkste factor die de uiteindelijke prijs van de geleverde elektriciteit bepaalt. Kennis van de verouderingsmechanismen van de cellen is daarom erg belangrijk, zowel om de levensduur correct te kunnen inschatten (denk aan zaken als garantie) als om de levensduur te optimaliseren.

Levensduurtesten

CIGS zonnepanelen worden echter nog maar een paar jaar op grote schaal geproduceerd en de kennis over hun stabiliteit op lange termijn is beperkt. De versnelde levensduurtesten die nu worden gebruikt om hun levensduur toch te kunnen voorspellen, zijn niet toereikend. Tijdens haar promotie-onderzoek, dat deel uitmaakt van het onderzoeksprogramma van M2i, heeft Mirjam Theelen daarom een opstelling gebouwd die zonnecellen versneld veroudert en tegelijk in staat is om real time te monitoren wat er gebeurt met de cellen.

De opstelling is volgens Theelen goed ontvangen in de zonnecelwereld. Drie Nederlandse MKB-bedrijven, onder leiding van Eternal Sun, gaan de opstelling verder optimaliseren en commercialiseren. De testopstelling blijft bij Solliance opgesteld staan voor verder onderzoek en als testfaciliteit voor derden.

Verouderingsmechanismes

Wetenschappelijk gezien heeft dit onderzoek er voor gezocht dat de beperkte kennis van de verouderingsmechanismes van CIGS cellen sterk is uitgebreid. Er is onder andere gevonden dat elementen die essentieel zijn voor hoge (aanvankelijke) efficiëntie van de cellen een negatieve invloed kunnen hebben op de stabiliteit van de cellen. Dit betreft bijvoorbeeld de elementen natrium en kalium die worden toegevoegd. Theelen, werkzaam als onderzoeker bij Solliance/TNO, voerde haar promotie uit aan de TU Delft onder supervisie van prof. Miro Zeman van de sectie Photovoltaic Materials and Devices van de Faculteit Elektrotechniek in samenwerking met de Universiteit van Nantes in Frankrijk.

Theelen is inmiddels ook uitgenodigd om toe te treden tot de PVQAT, een internationale commissie die de testrichtlijnen voor zonnecel-energie bepaalt.

Solliance/TNO

Solliance is een samenwerking tussen TNO, TU Eindhoven, Holst Centrum, ECN, Imec, het Forschungszentrum Jülich, de TU Delft en de Universiteit van Hasselt en richt zich op onderzoek en ontwikkeling van dunne film photovoltaïsche zonne-energie (PV). Eerder dit jaar is de TU Delft toegetreden tot de wetenschappelijke raad van Solliance.
Solliance: www.solliance.eu

Materials innovation institute (M2i)

Het promotieonderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma M2i. Als onafhankelijke netwerkorganisatie ondersteunt M2i bedrijven met materiaalonderzoek en advies om productontwikkeling middels materiaal innovatie mogelijk te maken. Momenteel lopen ruim 100 onderzoeksprojecten op verschillende universiteiten in Nederland en Europa.
M2i:www.m2i.nl

Meer informatie

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Mirjam Theelen via
tel. 06 – 468 474 34 en mirjam.theelen@TNO.nl

Nieuws
Contact

Dr. Mirjam Theelen 

  • zonnecellen
  • betrouwbaarheid
  • levensduur
  • CIGS
  • photovoltaics

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.