nieuws

Een nieuwe invulling van gezondheid: Resilience

19 nov 2015

TNO heeft een nieuwe benadering van het meten van gezondheid ontwikkeld: Resilience, oftewel de veerkracht van het lichaam. Resilience zorgt ervoor dat een gezond persoon flexibel om kan gaan met veranderingen die zijn lichaam uit balans brengen in tegenstelling tot een persoon die minder gezond is.

Door epidemiologische studies wisten we al wat de negatieve gevolgen zijn van een ongezond dieet. Wetenschappers vergelijken grote groepen mensen om het verband tussen dieet en de ontwikkeling van ziekten te begrijpen. De eerste afwijkingen van optimale gezondheid zijn echter lastiger te onderzoeken omdat de stofwisseling zeer flexibel is en in staat efficiënt om te gaan met verschillende dagelijkse stressoren, zoals eten en bewegen.

Terug naar de basisstand

TNO onderzocht hoe de lichamen van jonge gezonde mannen een shake met een hoog vetgehalte verwerken als maat voor het diagnosticeren van ‘goede’ gezondheid. De snelheid waarmee het lichaam terugkeert naar de ‘basisstand’ is een maat voor resilience. Wij hebben deze reactie vergeleken met de veerkracht van mannen met metabool syndroom, een stofwisselingsaandoening door een disbalans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit. Dit syndroom is een voorstadium van de zogenaamde welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes. Uit de studie bleek dat de mannen met metabool syndroom na het drinken van de shake een grotere disbalans hadden en er veel langer over deden om terug te komen in hun basisstand.

Hoogcalorisch eten

We hebben ook onderzocht wat het effect was van een periode ongezond hoogcalorisch eten op gezonde jonge mannen. Onderzocht werd of de allervroegste afwijkingen in gezondheid te detecteren waren door evaluatie van de veerkracht. De mannen consumeerden 4 weken een hoog calorisch snackdieet, dagelijks 1300 kcal extra bovenop hun normale dieet. De veerkracht bleek te verminderen en in bepaalde aspecten leek die erg op die van mannen met metabool syndroom. Dit betrof met name hormonen betrokken bij de vet- en suikerhuishouding, cholesterolconcentraties en metabole flexibiliteit oftewel hoe makkelijk het lichaam kan switchen van suiker- naar vetverbranding.

Nieuwe biomarkers

Deze studie gaat verder dan evaluatie van de klassieke biomarkers, zoals bloeddruk, cholesterol en bloedglucosemetingen, die voorheen de gezondheid van een persoon maten. Een totaal van 61 biomarkers is gemeten voor de evaluatie van resilience. We hebben geobserveerd dat de klassieke markers zoals glucose en triglyceriden onveranderd zijn door de interventie, maar dat vooral hormonen en moleculen betrokken bij ontsteking anders reageren op de shake. Dit zijn de eerste moleculen die adapteren na de extra hoeveelheid calorieën en die signaleren dat het lichaam onder druk staat, tot het op een gegeven moment teveel is geworden en ziekte zich ontwikkelt.

Gezond dieet

In een volgende fase van het onderzoek willen we met behulp van resilience de positieve effecten bewijzen van een dieet dat als gezond wordt beschouwd, zoals het advies dat de Gezondheidsraad heeft gepubliceerd. In de nabije toekomst kan een individu mogelijk aan de hand van resilience een persoonlijke gezondheidsdiagnose met een daarop afgestemd persoonlijk voedingsadvies krijgen om de gezondheid te behouden of zelfs te verbeteren.

Roadmap

Food & Nutrition: van ingrediënt tot consument

Gezonde voeding draagt bij aan gezondheid en vermindert welvaartsziekten als obesitas en diabetes. TNO ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen en produceren van gezonde voeding en veilige en duurzame... Lees verder
Expertise

Microbiology & Systems Biology

Microbiology & Systems Biology (MSB) is een innovatieve groep die internationaal erkend wordt in het bedenken van oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en... Lees verder

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.