nieuws

Goed nieuws voor wijn van Nederlandse bodem

13 nov 2015

Hoewel onderzoek van de Geologische Dienst Nederland van TNO zich vaak richt op de diepe ondergrond, hebben de onderzoekers van TNO ook heel veel kennis van de bodem direct onder onze voeten.  2015 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationaal Jaar van de Bodem. Dit is voor TNO aanleiding tot het uitbrengen van het boek  ‘Wijn van Nederlandse bodem’.

Wijnbouw heeft de laatste tien jaar een vlucht genomen in Nederland. In alle provincies bevinden zich wijngaarden. De geologen bij TNO kennen de diversiteit van de Nederlandse bodem als geen ander en onderzochten of er een relatie tussen bodem en wijn is, zoals wijnkenners vaak suggereren. Smaakt een Johanniter-druif van de Zuid-Limburgse löss wezenlijk anders dan van de Achterhoekse rivierklei? En hoe smaakt een Auxerrois-druif van kalksteen of zandgrond.

Geur- en smaakkarakteristieken

Voor het experiment werden druivenrassen geoogst van verschillende bodems in Zuid-Limburg en de Achterhoek, waar zich de meeste wijngaarden bevinden. Daarvan werd op gecontroleerde identieke wijze wijn gemaakt. In het wijninstituut in het Duitse Neustadt zijn op wetenschappelijke wijze de geur- en smaakkarakteristieken bepaald.

Uitkomst

En wat blijkt? Het effect van bodem op de wijn is niet te proeven. De invloed van rijpheid en het gebruikte gist zijn vele malen groter. Dit betekent dus ook dat bijna alle Nederlandse bodems geschikt zijn voor wijnbouw. Hiermee wordt op losse schroeven gezet dat in een glas Chablis of Sancerre uit Frankrijk de vuursteenbodem te proeven is. Dat is ook niet zo gek want vuursteen bestaat uit het niet oplosbare silica. En laat dat nou net ook het hoofdbestanddeel van de wijnfles en het wijnglas zijn!

Wijn van Nederlandse bodem
Geert-Jan Vis en Denise Maljers
Terra - Lannoo, 2015
ISBN 9789089896728

Het boek Wijn van Nederlandse Bodem is nu overal te koop

Uitgever
Nieuws
Contact

Dr. Geert-Jan Vis

  • geologie van Nederland
  • geologie van Zuid-Limburg
  • sedimentologie
  • geologie en wijn
  • geomodellering

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.