nieuws

Houtdok toont hoe innovaties de levensduur van hout in de waterbouw verlengen

03 nov 2015

Hout is uitstekend bruikbaar voor constructies in de waterbouw, maar kan degraderen op plaatsen waar water en lucht elkaar ontmoeten. Op het Houtdok, vandaag in gebruik genomen in de Aqua Dock-proeftuin in de Rotterdamse Dokhaven, laten TNO, de Hogeschool Rotterdam en een tiental bedrijven zien hoe je dat kunt voorkomen.

Aqua Dock / Houtdok

Het Houtdok is een onderdeel van de Aqua Dock-proeftuin, een experimentele test-, demonstreer- en productieomgeving voor drijvend bouwen die eveneens onlangs is geopend door de Rotterdamse havenwethouder Adriaan Visser.
TNO, de deelnemende bedrijven en de Hogeschool testen op het zes bij drie meter grote ponton hoe slimme innovaties de levensduur van hout in de waterbouw aanzienlijk kunnen verlengen. Specialisten en het brede publiek kunnen er bovendien kennis maken met de nieuwste vindingen.

Extra bescherming

Hout is het meest kwetsbaar op de afscheiding tussen nat en droog en de TNO-innovaties bieden juist daar bescherming. Zo voert de Ontwateringsplaat water af, dat anders tussen een paal en de gording zou blijven staan. Een mof op de kop van palen kan de kwetsbare kopse kant van het hout tegen vocht beschermen en een speciaal ontworpen krimpkous zorgt dat het hout op de grens tussen water en lucht droog blijft, wat de kans op degradatie aanzienlijk vermindert. Daarnaast worden op het Houtdok biobased coatings, geproduceerd op basis van hernieuwbare grondstoffen, getest door ze bloot te stellen aan het klimaat op het water.

Specialisten en breed publiek

In de toekomst zullen TNO, de deelnemende bedrijven en de Hogeschool Rotterdam op het Houtdok ook andere vernieuwende oplossingen gaan beproeven en de resultaten tonen aan specialisten en het brede publiek. Er staan onder andere tests op het programma over het gebruik van duurzaam geproduceerde houtsoorten. Belangstellenden kunnen het Houtdok bezoeken in Aqua Dock in de Dokhaven van RDM in Rotterdam.

Meer informatie is te vinden op: www.tno.nl/houtdok/

Meer informatie
Nieuws

De Ontwateringsplaat van idee, via proef nu op de markt

04 maart 2015
Een goed idee, daar begon het mee. Zet een plaat met sleuven tussen de houten onderdelen van sluizen, kanalen of beschoeiingen en het water dat zich daar anders ophoopt, kan vlot wegstromen. Het hout... Lees verder
Ons werk

Houtdok: langere levensduur hout in de waterbouw

Materialen en constructies degraderen in de tijd, ook in de waterbouw. Gelukkig zijn er zijn tal van mogelijkheden om degradatie tegen te gaan en de levensduur van materialen te verlengen. TNO heeft samen... Lees verder
Kennis

INNOVATIEF CIRCULAIR BOUWEN voor een duurzame gebouwde omgeving

In de bouw ontstaan volop innovatieve ideeën. TNO helpt bedrijven (bouwbedrijven, toeleveranciers, architecten) die concreet te maken door kennisdeling en advisering. We zetten ons daarbij tegelijkertijd... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.