nieuws

Jan Tempelman geridderd voor decennia inzet voor asbest-veiligheid

12 nov 2015

Vandaag is Jan Tempelman tijdens de Nationale Asbestconferentie te Rotterdam geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Tempelman kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld door wethouder Jan Jaap Kolkman uit zijn woonplaats Deventer.

(Foto: Martin van Rooij)

Aan de wieg van vrijwel alle normen

In zijn toespraak memoreerde de wethouder dat Tempelman mede aan de wieg stond van vrijwel alle normen op het gebied van asbest. "En als de wetenschap met nieuwe inzichten kwam, zette hij zich in voor aanscherping van die normen. Mede door zijn inzet werd asbest in 1993 uiteindelijk verboden. Daarna verrichtte hij belangrijk werk voor de maatschappelijke vervolgtaak: het inventariseren en saneren van asbest uit de ontelbare ruimtes en terreinen in het land. Daarnaast zette hij zich in voor de slachtoffers van blootstelling aan asbest", aldus Kolkman.

Spilfunctie

In 1970 begonnen als chemisch analist bij het toenmalige Instituut voor Gezondheidstechniek TNO heeft Jan Tempelman zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot de meest vooraanstaande autoriteit in Nederland op het gebied van asbest, de bijbehorende risico’s en preventieve maatregelen. Steeds meer vervulde Jan als initiatiefrijke specialist en senior technisch consultant bij TNO een spilfunctie op zijn vakgebied. Mede door hem zijn de risico’s van asbest inzichtelijk gemaakt en het veilig werken met asbest sterk verbeterd en gestandaardiseerd. Bij de vuurwerkramp in Enschede was zijn inhoudelijke kennis en visie voor de overheid van groot belang. Ook zijn vrijwillige adviezen en inspanningen voor de Stichting Asbestslachtoffers worden als belangrijk gezien.

Sinds 1991 is hij vakdeskundige voor de Raad voor Accreditatie en lid van de Raad van Toezicht van Ascert. Tot voor kort was hij voorzitter, secretaris of lid van vele commissies en werkgroepen op asbestgebied. Eerder ontving hij de Prof. Job de Ruyterprijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die zich zeer onderscheiden heeft op het gebied van de asbestproblematiek en de asbestslachtoffers.

Bijzondere waardering

Met de gehele asbestsector in Nederland heeft de Raad van Bestuur van TNO bijzondere waardering voor Jan’s langdurige en persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten die hebben bijgedragen aan het onderzoek op het gebied van asbest. Zijn vasthoudendheid en overtuiging voor de urgentie van asbestonderzoek in de jaren 80 is indrukwekkend en van groot belang gebleken. Jan is momenteel nog senior technisch consultant, bij TNO in Utrecht, maar gaat zeer binnenkort met pensioen.

Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.