nieuws

DemoBench populair op symposium over flowchemie

07 dec 2015

Kennis ontwikkelen, inzichten verdiepen, netwerken uitbreiden – daar ging het om op het 7th Symposium on Continuous Flow Reactor Technology for Industrial Applications, van 29 september tot 1 oktober in Delft. Vooral voor de DemoBench van TNO was veel belangstelling.

Deelnemers aan het symposium over flowchemie kwamen van over de hele wereld, van BASF Nederland tot het Zwitserse Novartis Pharma en van het Japanse bedrijf in smaakversterkers Ajinomoto tot de universiteit van Washington.

Flowchemie of batchchemie

Op de eerste dag van het symposium faciliteerde TNO op haar locatie in Delft demonstraties van de systemen van vijf verschillende organisaties. “Zelf lieten we de DemoBench zien”, vertelt Robert Nijhuis. “Met deze DemoBench kunnen we bedrijven binnen korte tijd, ongeveer een maand, uitsluitsel geven of hun proces kan worden uitgevoerd middels flowchemie in plaats van batch. Dit kan ook op locatie van de opdrachtgever, waarbij we verschillende reactoren kunnen testen. De komende maanden voeren we vervolggesprekken met bedrijven die erover denken om flowchemie voor hun productieproces in te zetten. Hiervoor zijn al geheimhoudingsverklaringen overeengekomen.”

Het voordeel van de DemoBench

Naast het faciliteren van de vijf demosessies verzorgde TNO een lezing over haar kennis op het gebied van flowchemie. Nijhuis legt uit: “Vooral in de markt van ‘speciality’ en fine chemicals kiezen bedrijven omwille van zekerheid en snelheid nog voor batchprocessen. De DemoBench geeft snel zekerheid in deze discussie. Bij batchchemie gaat na iedere stap in het proces een deel van de opbrengst verloren. Daarom loont het de moeite om een continu proces te gebruiken. Met flowchemie is het mogelijk om chemische processen te intensiveren en beter te controleren. Het realiseert minder afval en een grotere opbrengst onder veiliger omstandigheden. In de lezing gingen we dieper in op de uiteenlopende chemische reacties die we de afgelopen jaren met succes demonstreerden.”

Vervolgafspraken

Tot slot maakte TNO tijdens het symposium diverse vervolgafspraken, bijvoorbeeld met een farmaceutisch bedrijf. Bovendien werd de onderzoekers gevraagd om mee te denken over het ontwerp van een installatie voor flowchemie. “Ook andere geïnteresseerde bedrijven nodig ik van harte uit contact op te nemen. Met de DemoBench kunnen we snel en efficiënt onderzoeken of een proces voor flowchemie in aanmerking komt.”

Ons werk

Innovatieve continue reactoren

Chemische bedrijven doen er goed aan de overstap te maken naar nieuwe technologieën om hun processen te intensiveren: efficiënter produceren, een hogere opbrengst, producten van hoge kwaliteit die minder... Lees verder
Kennis

Efficient processing

Een van de grote uitdagingen waar de chemische industrie voor staat, is concurrerender worden door specialisatie en het bedienen van nichemarkten. Bedrijven willen beter en sneller dan de concurrent hoogwaardige... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.