nieuws

SolaRoad in de race voor Europese milieuprijs

10 dec 2015

Het idee achter SolaRoad is eenvoudig: zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit – het wegdek als een groot zonnepaneel. Het wegennet van alleen al Nederland bestaat uit bijna 140.000 kilometer aan wegen: een oppervlak dat bijna twee keer zo groot is als dat van alle daken bij elkaar.

Fan van zonnefietspad SolaRoad? Breng dan snel je stem uit. SolaRoad staat in de top 10 in de categorie ‘Urbanization’ van de GreenTec Awards 2016, Europa’s grootste milieuprijs. 

Stemmen kan tot 13 januari 2016 bij greentec-awards.com, SolaRoad staat onder de categorie ‘Urbanization’. Tijdens de jaarlijkse GreenTec Awards worden innovatieve producten en projecten in de etalage gezet, die bijdragen aan een betere leefomgeving en een ‘groene’ toekomst.

Het project met de meeste online stemmen kwalificeert zich direct voor de top 3 van zijn categorie. Uit alle genomineerden kiest een jury de uiteindelijke winnaar. Onder de stemmers worden twee tickets verloot voor het Green Awards gala in München op 29 mei 2016.

SolaRoad

SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit een fietspad van betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende coatings te testen. Door gebruik te maken van het bestaande wegennet, is het met SolaRoad mogelijk om veel extra oppervlak te benutten voor het opwekken van groene stroom, zonder gevolgen voor het landschap. SolaRoad initieert en stimuleert ook verdere innovatie op het gebied van duurzame energie. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden. TNO ontwikkelt SolaRoad samen met de provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra. De eerste SolaRoad ter wereld ligt sinds oktober 2014 in het fietspad langs de N203 bij Krommenie. Er is 9800 kWh aan groene stroom opgewekt in het eerste jaar, genoeg voor 3 huishoudens. Dit komt overeen met ruim 70 kWh per vierkante meter per jaar. 

Ons werk

SolaRoad combineert weg met zonnepaneel

Een groter deel van de energiemix moet duurzamer worden en de energie-efficiëntie moet toenemen. Een complexe transitie, die onder andere vraagt om innovatieve ideeën en nieuwe manieren om elektriciteit... Lees verder
Kennis

Smart Energy System Solutions

TNO ontwikkelt duurzame, evenwichtige en kosteneffectieve strategieën voor energiebesparing, vernieuwende integratie-oplossingen en duurzaamheidsvraagstukken voor het Smart Energy Systeem. Lees verder
Nieuws
Contact
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.