nieuws

TNO organiseert drie Technologieclusters: Big Data winstgevend inzetten

02 feb 2015

Big Data kun je vergelijken met een speld in een hooiberg. Of, beter nog, met een diamant in een hooiberg. Het is een overweldigende hoeveelheid data, afkomstig van bijvoorbeeld smartphones, Twitter of camera’s waarin je -met de juiste technieken ontsloten- waardevolle informatie kunt vinden. Die informatie is bijvoorbeeld bruikbaar voor het monitoren van infrastructuur, in de logistiek of voor het voorspellen van koopgedrag. De technieken om de data te ontsluiten zijn bekend, nu is het tijd voor de stap naar kant-en-klare toepassingen.

TNO organiseert drie Technologieclusters (TC’s), waarin we onze uitgebreide expertise inbrengen en die delen met de deelnemende bedrijven. We gaan gezamenlijk op zoek naar manieren om Big Data te gebruiken in de praktijk, onder andere door toepassing op voorbeelden die de deelnemers zelf aandragen. Zo krijgt het Nederlandse MKB toegang tot de meest innovatieve TNO-kennis over het winstgevend toepasbaar maken van informatie uit Big Data. Kennis die direct inzetbaar is binnen het eigen bedrijf en die wordt gepresenteerd op een manier die past bij het MKB.

Inspelen op de wensen van de klant

De drie TC’s belichten verschillende uitdagingen die MKB’ers bij het toepassen van Big Data tegenkomen. Het eerste richt zich op samenwerking tussen bedrijven die beschikken over verschillende specialismen op het gebied van Big Data. De bedrijven kunnen in een ‘ecosysteem’ opereren en gezamenlijk hun klanten bedienen. In het TC onderzoeken we hoe zij zo’n systeem kunnen organiseren.
In het tweede TC bekijken we hoe je Big Data kunt benutten om optimaal te voldoen aan de behoeften van de klant of de eindgebruiker. We beginnen bij de informatiewensen van de klant en gaan vervolgens na waar de benodigde gegevens te vinden zijn. Het derde TC richt zich op het effectief presenteren van de informatie uit Big Data. We onderzoeken hoe je van data uit verschillende bronnen een overzichtelijk geheel kunt maken. Ook bekijken we hoe je de informatie met behulp van visualisatietechnieken snel en efficiënt toegankelijk kunt maken.

Inschrijving is open

Aan een Technologiecluster nemen minimaal vijf en maximaal tien MKB-bedrijven deel. De deelnemers en TNO delen kennis en ervaring en passen die toe op eigen praktijkgevallen van de deelnemers. Wilt u weten hoe u Big Data op een winstgevende manier kunt inzetten in uw bedrijf of wilt u meer weten over de Technologieclusters van TNO, dan vindt u hieronder meer informatie.

Algemeen

Kennisoverdracht

Het versterken van het innovatief vermogen van het mkb gaat wat TNO betreft hand in hand met kennisoverdracht. Speciaal voor het Nederlands midden- en kleinbedrijf (bedrijven én branches) heeft TNO een... Lees verder
Algemeen

TNO en het MKB

Als mkb-ondernemer denkt u voortdurend na over innovatieve producten, diensten of bedrijfsprocessen. Maar waar moet u beginnen? En op wie kunt u een beroep doen als u dat innovatieve product of proces... Lees verder
Nieuws

Ing. Evert van den Akker MBA

Contact

Ing. Evert van den Akker MBA

  • Service development
  • business case new service
  • ICT innovation
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.