nieuws

Agenda voor levensduurverlenging van civiele kunstwerken

12 mrt 2015

Spoedreparaties of aslastbeperkingen bij kunstwerken zijn signalen van toenemende veroudering van de Europese infrastructuur. Welke innovaties zijn dan nodig om de levensduur van kunstwerken te verlengen? Op 27 november j.l. heeft TNO met ruim dertig experts uit zeven verschillende Europese landen hiertoe een gezamenlijke innovatie-agenda voor de levensduurverlenging van civiele kunstwerken opgesteld. Vandaag is deze agenda gepubliceerd.

Op 27 november jl. hebben in Amsterdam (Schiphol) ruim dertig experts uit zeven verschillende Europese landen, werkzaam bij 20 verschillende organisaties deelgenomen aan een gezamenlijke workshop om de innovatie-agenda te bepalen voor de levensduurverlenging van civiele kunstwerken. De resultaten van deze unieke dag zijn vanaf vandaag beschikbaar via TNO.nl.

Beperken van kosten beheer- en onderhoudskosten infrastructuur

Het zorgen voor een veilig, betrouwbaar en beschikbaar infrastructureel netwerk is de opgave voor elke beheerder. Door een toename van het verkeer, het extremer worden van het klimaat en het verouderen van de infrastructuur nemen de beheer-en onderhoudskosten toe. In Nederland geven we elk jaar al ongeveer 6 miljard euro uit om in goede staat te houden wat we vroeger hebben gebouwd. De komende decennia wordt het binnen Europa één van de grootste uitdagingen op infrastructureel gebied, om deze kosten en bijbehorende hinder voor de weggebruiker te beperken. Dit kan alleen door op Europese schaal samen te werken in bijvoorbeeld Europese programma’s zoals Horizon 2020 of Infravation.

Gezamenlijke Europese innovatie-agenda

Het resultaat van de Europese workshop is de volgende gezamenlijk formuleerde agenda:

 • Voor betonnen kunstwerken:
  • De ontwikkeling van beslissingsondersteunende tools voor het beheer en onderhoud van bestaande kunstwerken
  • Richtlijnen voor de beoordeling van bestaande kunstwerken
  • Verbetering van bestaande rekenmodellen door:
   • Echte faalmechanismen te modelleren, zodat veiligheidsmarge kunnen worden gereduceerd
   • Alternatieve rekenmodellen ontwikkelen voor bestaande kunstwerk
 • Voor stalen kunstwerken zijn zowel in het geval van vermoeiing als statische belasting innovaties nodig op het gebied van:
  • Meten en monitoren van (belastingen op) kunstwerken
  • Versterken van kunstwerken
  • Vervangen van kunstwerken

Rol TNO

Samen met ruim 30 Europese experts heeft TNO een gezamenlijke innovatie-agenda voor de levensduurverlenging van civiele kunstwerken opgesteld. TNO wil met de brede verspreiding van deze innovatie- agenda diverse stakeholders activeren om de realisatie van deze agenda te versnellen, waarmee de beheer- en onderhoudskosten van infrastructuur aanzienlijk kunnen worden beperkt.
TNO ontwikkelt technieken, methoden en modellen voor efficiënte instandhouding en optimale prestaties van het infrastructuurnetwerk. Dit met aandacht voor lage levensduurkosten en beperkte omgevings- en milieuhinder.

Expertise

Structural Reliability

Constructies spelen een belangrijke rol in de welvaart van onze maatschappij. Of het nu gaat om de verouderende infrastructuur, steeds complexere bouwconcepten in de woning- en utiliteitsbouw of nieuwe... Lees verder
Ons werk

Levensduurverlening betonconstructies

Constructies worden erop ontworpen dat ze lang meegaan. Meestal ligt de levensduur tussen de vijftig en honderd jaar. Een ruime meerderheid van de civiele constructies in de Nederlandse infrastructuur... Lees verder

Download agenda levensduurverlenging

Gezamenlijke agenda tot levensduurverlenging van bestaande civiele constructies

Download agenda
Nieuws
Contact

Jeroen Kruithof

 • Circulair beton
 • circulair metselwerk
 • hergebruik beton
 • levensduurverlenging beton
 • alternatieve bindmiddelen

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.