nieuws

Bart Keijser bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology

16 mrt 2015

Dr. ir. Bart Keijser, microbioloog bij TNO in Zeist, is per 1 maart 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology binnen de Faculteit der Tandheelkunde - ACTA van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel Oral Systems Biology onderzoekt biologische processen die onderliggend zijn aan behoud van een gezonde mond, keel en neusholte.

Centraal bij deze leerstoel staat de rol van lichaamseigen bacteriën (microbiota). Naast complexe biologische interacties tussen bacteriën en de menselijke cellen zullen ook de effecten van voeding en de algemene gezondheidstoestand worden onderzocht. Kennis ontwikkeld binnen de leerstoel, zal worden vertaald in nieuwe strategieën voor het actief behouden van gezondheid van mondholte en luchtwegen. De leerstoel draagt bij aan geïntegreerde en individuele benaderingen bij preventie en behandeling van (infectie)ziekten.

TNO heeft een leidende rol bij het onderzoeken van gastheer-microbiota interacties in mond-keel-neusholte. Daarbij werken we intensief samen met academische groepen zoals het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis.  Belangrijk aandachtsgebied in deze samenwerkingen is het behouden van gezondheid, het verhogen van de weerstand en daarmee het voorkomen van infecties. Dit is nieuw wetenschappelijk terrein en biedt TNO  samen met de voeding-, personal care en biomedische industrie de mogelijkheid de gezondheid van mensen structureel te verbeteren en zorgkosten terug te dringen.

Met het creëren van de LIFT hoogleraar stoel voor Bart Keijser bestendigen en versterken we een reeds bestaande en succesvolle fundamenteel en toegepast wetenschappelijke samenwerking met ACTA op het gebied van mondgezondheid.

Expertise

Microbiology & Systems Biology

Microbiology & Systems Biology (MSB) is een innovatieve groep die internationaal erkend wordt in het bedenken van oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en biotechnologie.... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Roy Montijn

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.