nieuws

Solar Shirt: fashion met flexibele zonnecellen

16 mrt 2015

Wie kent het niet: de frustratie dat de batterij van je mobiel, camera of gps leeg is als je onderweg bent. Dit zou wel eens heel snel tot het verleden kunnen behoren dankzij het Solar Shirt. Het shirt, een gezamenlijke creatie van Holst Centre, TNO en de beroemde modeontwerper Pauline van Dongen, brengt de wereld van de hightech en die van de high-street fashion bijeen. Met zonnepanelen en flexibele elektronica is een fraai confectie-T-shirt gemaakt voor dagelijks gebruik dat je smartphone of andere draagbare devices kan opladen.

(Fotografie: Liselotte Fleur)

Het Solar Shirt wekt energie op met 120 dunne-filmzonnecellen die in de stof zelf zijn verwerkt. In de volle zon produceert het shirt circa 1 W elektriciteit – voldoende om je mobiel op te laden in een paar uur tijd. Binnenshuis wekt het voldoende stroom op om de batterij volledig opgeladen te houden. Zo is je mobiel of ander apparaat dus altijd klaar voor gebruik.

OLED-in-textile

“Dit is volgens ons het eerste OLED-in-textile systeem dat bestand is tegen alledaags gebruik. De geïntegreerde OLEDs tasten de levensduur niet aan en testen hebben uitgewezen dat het systeem en ook na duizenden keren vouwen gewoon blijft doen”, aldus Margreet de Kok, Senior scientist bij het Integration technologies research programma van Holst Centre.

Volledige vrijheid

De zonnecellen zijn verwerkt tot gestandaardiseerde functionele modules met rekbare elektronica, een technologie van Holst Centre waarmee elektronica in stof kan worden geïntegreerd. Deze technologie is onderdeel van een onderzoeksprogramma over draagbare applicaties dat verschillende functionaliteiten (van verlichting (led/oled) tot energiewinning (pv), sensors en displays) integreert in textiel of andere flexibele materialen. De zonnecelmodules kunnen op kostenefficiënte wijze met behulp van roll-to-roll compatibele technologieën in massaproductie worden vervaardigd en vervolgens in de stof worden verwerkt met gebruikelijke industriële 'iron-on'-technieken voordat het kledingstuk wordt genaaid. Ontwerpers en kledingfabrikanten kunnen de modules naar eigen voorkeur arrangeren, waardoor ze volledige vrijheid hebben om hun eigen unieke designs te maken.

Solar fashion van catwalk naar winkel

Het Solar Shirt is een creatie van modeontwerper Pauline van Dongen, een pionier op het gebied van wearable technology in kleding. “Door zonnecellen te dragen kunnen we de energie van de zon benutten en zelf een bron van energie worden. Als ontwerper vind ik het interessant om te zien hoe zonnecellen het esthetische karakter van een kledingstuk kunnen verhogen. Alle eerdere pogingen om zonnetechnologie en mode te combineren, waren gericht op exclusieve haute-couture designs. Met de technologie van Holst Centre konden we de technologie en het ontwerp naadloos in elkaar laten overvloeien, zodat ze onderling informatie uitwisselen. Dit bevordert het concept en de waarde van mode. We hebben solar fashion van de catwalk naar de winkelstraat gehaald met een fraai, maar ook praktisch kledingstuk dat mensen iedere dag kunnen dragen”, aldus Pauline.

Gebruikelijke massaproductietechnieken

“Met onze technologie kan zeer dunne elektronica worden vervaardigd, die rekbaar, flexibel en wasbaar is. Deze kan worden geïntegreerd in stoffen met de gebruikelijke massaproductietechnieken waarmee in de textielindustrie wordt gewerkt. Door deze technologische volwassenheid kunnen textielfabrikanten in een tijdsbestek van enkele maanden functionele stoffen op de markt brengen met bestaande productiefaciliteiten. Pauline is een van de grote namen als het gaat om wearable technology en haar ontwerp toont hoe technologie en mode elkaar kunnen aanvullen om aantrekkelijke kleding met een functie te creëren”, voegt Margreet de Kok van Holst Centre toe.

Het Solar Shirt was voor het eerst in het openbaar te zien op South by South West (SXSW) Interactive dat van 13 tot 17 maart 2015 in Austin in de VS werd gehouden. Pauline van Dongen droeg het shirt tijdens de presentatie “Ready to Wear? Body Informed 3D Printed Fashion”op 13 maart.

Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.