nieuws

Partners gezocht voor onderzoek naar oligosachariden

24 apr 2015

Op 1 april 2015 is het innovatieprogramma ‘Biorefinery for raw materials and flexibility’ van Wageningen UR Food & Biobased Research en TNO van start gegaan. Binnen dit programma start een uniek project waarin onderzoek naar de isolatie van specifieke oligosachariden uit vezelrijke reststromen, zoals tarwezemelen en vliesjes van maïs en peulvruchten (‘hullen’), centraal staat. In het onderzoeksproject is ruimte voor nieuwe partners.

Voor bedrijven en overheden die interesse hebben in verwaarding van dit type reststromen, óf met een specifieke interesse in eindproducten op basis van oligosachariden, ontwikkelen Food & Biobased Research en TNO kennis en technologie. Deze zal de inzetbaarheid in voedsel (voedingsvezels) en technologische toepassingen, zoals verpakkingen, films, lijmen en coatings, verhogen. Door hun kennis en expertises te bundelen willen beide onderzoeksorganisaties in samenwerking met bedrijven nieuwe toepassingen voor oligosachariden verkennen. Daarbij wordt uitgegaan van de meest hoogwaardige toepassingen, in voedsel dan wel industriële toepassingen. De uiteindelijke applicaties worden getest in samenwerking met bedrijven. Partijen kunnen nu instappen in dit vooralsnog tweejarige onderzoeksprogramma, dat voor de zomer van 2015 van start gaat.

Nieuw bioraffinageproces voor oligosachariden

Tot nu toe is vooral onderzoek gedaan naar lignocellulose gewassen die veel lignine bevatten. Minder onderzoek is gedaan naar biomassabronnen die geen lignine bevatten, maar die wel rijk zijn aan hemicellulose: stromen zoals tarwezemelen en vliesjes van mais en peulvruchten (‘hullen’). Dergelijke grondstoffen worden nu ingezet als veevoer maar hebben de potentie om in hoogwaardiger toepassingen gebruikt te worden.

Het onderzoeksproject richt zich op het ontwerp van een nieuw proces dat de efficiëntie van de extractie van oligosachariden uit hemicellulose verbetert. Extractie is technisch gezien al  mogelijk, maar is proceseconomisch niet rendabel. Het eerste gedeelte van het onderzoek zal zich richten op het ontwerp van een nieuw bioraffinageproces waarmee extractie en isolatie van oligosachariden uit de ‘hullen’ verbeterd wordt en waarbij ook valorisatie van andere waardevolle nevenstromen zoals eiwitten en suikers in kaart  worden gebracht. Voor het ontwerpen van een nieuw extractieproces zullen TNO en Food & Biobased Research hun expertise rondom bioraffinage en koolhydraten inzetten. Naast het verbeteren van het extractieproces zelf zal ook gekeken worden naar de moleculaire gewichtsverdeling en hoe deze gevarieerd kan worden om een beter zicht te krijgen op functionele eigenschappen. In het tweede gedeelte van het onderzoek worden deze eigenschappen in kaart gebracht. Food & Biobased Research en TNO zetten daartoe hun expertise betreffende materiaalkennis over eindtoepassingen en de bijbehorende modificaties in.

Van voedingsvezels tot lijmen, coatings en verpakkingsmaterialen

De oligosachariden vertegenwoordigen een klasse van biobased verbindingen met uitzonderlijke functionele en biologische eigenschappen met een brede toepassing. Ze kunnen dienen als grondstof voor biobased oppervlakte-actieve stoffen, biologisch afbreekbare kunststoffen, water oplosbare films, coatings, capsules en tabletten, hydrogelen, micro -en nanodeeltjes. Omdat ze niet-verteerbaar zijn kunnen ze ook worden ingezet als prebiotica in levensmiddelen en in anti-obesitas diëten. Ook cosmetische toepassingen behoren tot de mogelijkheden vanwege onder meer het hydraterend vermogen van oligosachariden.

Het project biedt volop kansen aan bedrijven die over de betreffende nevenstromen beschikken en deze willen verwaarden richting nieuwe toepassingen én eindproducenten van voedingsvezels, lijmen, coatings, verpakkingsmaterialen, papier en cosmetica. Een reeks potentiële nieuwe, groene, biobased en concurrerende grondstoffen komen in beeld ter vervanging van synthetische additieven. TNO en Food & Biobased Research zijn daarnaast op zoek naar ‘processing’ bedrijven en enzymproducenten die in dit nieuwe proces willen participeren.

Aanmelden

Geïnteresseerde bedrijven en overheden kunnen zich aanmelden tot 30 mei.

Roadmap

Food & Nutrition: van ingrediënt tot consument

Gezonde voeding draagt bij aan gezondheid en vermindert welvaartsziekten als obesitas en diabetes. TNO ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen en produceren van gezonde voeding en veilige en duurzame... Lees verder
partner

Strategic innovation programmes TNO en Wageningen UR

Wageningen UR Food & Biobased Research (FBR) en TNO hebben als doelstelling in de toekomst hun kennis en expertise te bundelen op het gebied van voedsel-, voedings- en biobased-onderzoek. Dit biedt... Lees verder
Zie ook
Nieuws

Drs. Maurice Essers

Contact

Drs. Maurice Essers

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.