nieuws

3D-geprint voedsel voor mensen met slik- en kauwproblemen

27 mei 2015

Een ziekenhuisopname - en zeker een operatie - kun je vergelijken met topsport: hoe beter de voorbereiding, hoe sneller dit kan leiden tot herstel. Voldoende en gezond eten hoort bij een goede voorbereiding, maar juist een ziekte kan de eetlust bederven. TNO en Huuskes onderzochten de mogelijkheden van het 3D-printen van voedsel met precies de juiste kenmerken voor individuele patiënten. Marcel Hofmeijer van Huuskes: ‘De kennis die we hebben verworven geeft ons een ander perspectief en beeld over eten.

De beloften van 3D-geprint voedsel zijn groot, zegt Hofmeijer, die van huis uit kok is: ‘Kankerpatiënten bijvoorbeeld, blijken bij een opname vaak ondervoed te zijn. Vanwege hun ziekte kan de geur van eten hen al tegenstaan. Als ze ruim voor de opname eten krijgen dat ze, zo veel als mogelijk is, lekker vinden en dat de juiste voedingscomponenten bevat, dan komen ze beter voorbereid in het ziekenhuis en leiden tot een sneller herstel. Bij mensen met kauw- of slikproblemen kun je denken aan voedsel dat op bonbons lijkt: klein en smeltend op de tong.’

Wortels printen

Huuskes werkt met natuurlijk voedsel en wil dat blijven doen. Hofmeijer: ‘Dat is het gezondst. Maar je moet wel weten hoe je het aanpakt. Hoe print je bijvoorbeeld een wortel en hoe voeg je de juiste voedingssupplementen toe? We waren daarom blij dat we mee konden doen aan een Technologiecluster (TC), waarin TNO en MKB-bedrijven kennis delen en die kennis vervolgens gebruiken om innovatieve producten te ontwikkelen.’

Betere zorg, lagere kosten

Huuskes wilde op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Hofmeijer: ‘In een TC kan dat. We weten nu dat 3D-printen van voedsel voor individuele patiënten verantwoord en haalbaar is. Nu volgt de stap naar de praktijk, onder andere de ontwikkeling van onze productielijnen en het organiseren van de distributie. Zo dragen we bij aan het verbeteren van de zorg en we rekenen er ook op dat we de kosten kunnen verlagen. Daarna kunnen we andere doelgroepen gaan bedienen met 3D-geprint voedsel, bijvoorbeeld ouderen of kinderen die een andere consistentie van eten behoeven.

TNO en het MKB

Als mkb-ondernemer denkt u voortdurend na over innovatieve producten, diensten of bedrijfsprocessen. Maar waar moet u beginnen? En op wie kunt u een beroep doen als u dat innovatieve product of proces... Lees verder
Ons werk

Unieke voeding door 3D foodprinting

3D foodprinting is een compleet nieuwe manier om voedselproducten te maken die unieke eigenschappen hebben en volledig gepersonaliseerd zijn. 3D geprinte voeding levert daarmee een concrete bijdrage aan... Lees verder
Downloads
Nieuws
Contact

Ir. Erik Ham

  • Programma Manager MKB
  • technologie zoekt ondernemer
  • Clusters
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.