nieuws

3 behandelingen in 1 – dat snijdt hout

30 jun 2015

Wie een schutting of schuur in zijn tuin wil zetten, kiest gewoonlijk voor hout dat door impregneren is verduurzaamd of voor hardhout. Een simpele houtsoort als bijvoorbeeld vurenhout is dan niet het eerste waar je aan denkt.

Maar TNO deed dat wél. En ontwikkelde een – inmiddels gepatenteerde – methode om minder hoogwaardige houtsoorten te behandelen waarbij het hout een uv-stabiel, onderhoudsvriendelijk oppervlak krijgt met een fraai, matzwart uiterlijk en een goed zichtbare houtstructuur. Het hout krijgt hierdoor bovendien een langere levensduur.

De behandelmethode, Polytreat, maakt gebruik van een milieuvriendelijke grondstof: restafval van biomassa. Daaruit wordt pyrrool gewonnen. In een dompelproces polymeriseert deze verbinding in het hout en geeft daaraan zo de gewenste eigenschappen. Dat betekent één behandeling in plaats van het gebruikelijke verduurzamen en vervolgens twee keer afwerken.

De methode is in het kader van het zogeheten SBIR- (Small Business Innovation Research) programma aan het mkb aangeboden en inmiddels tot een marktrijp product doorontwikkeld. Het komt dit najaar op de markt, in eerste instantie voor tuinhout en vlotdelen. Voor onderhoudsvriendelijke gevelbekleding is dit product een mooie optie.

Ontwikkeld in goede samenwerking tussen Mevo Houtindustrie, Innovita (advies en projectbegeleiding) en TNO – een hecht partnerschap. En zoals iedere timmerman weet: goede houtverbindingen zijn heel sterk.

Ons werk

Samenwerken bij productinnovaties

U heeft een idee voor een product- of procesinnovatie in de bouw en wilt dit in de markt zetten? Het ICB beschikt over een team van productontwikkelaars dat u stap voor stap meeneemt in een succesvolle... Lees verder

TNO en het MKB

Als mkb-ondernemer denkt u voortdurend na over innovatieve producten, diensten of bedrijfsprocessen. Maar waar moet u beginnen? En op wie kunt u een beroep doen als u dat innovatieve product of proces... Lees verder
Nieuws

Ir. Egon Janssen

Contact

Ir. Egon Janssen

  • glastuinbouw
  • kassenbouw
  • MKB
  • loket
  • tuinbouw
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.