nieuws

TNO en GE Healthcare bewijzen het nut van flowchemie

11 jun 2015

Flowchemie, ook bekend als continue chemie, bestaat al langer dan vandaag, maar wordt binnen de chemische industrie nog niet veel toegepast. In een uitgekiend laboratoriumproject in Delft hebben onderzoekers van TNO, met hulp van specialisten van GE Healthcare Norway, onder nagebootste fabrieksomstandigheden de voordelen van flowchemie ten opzichte van batchchemie onderzocht voor een specifiek productieproces van GE Healthcare. 

GEH-medewerkers observeren de experimenten

GE Healthcare ontwikkelt, produceert en levert een breed scala aan medische technologie, waaronder farmaceutische producten voor diagnostische en therapeutische systemen. Odd Einar Ingvoldstad is de Director Chemical Process Technology in dit bedrijf. “Wij wilden één van onze processen eens goed onder de loep nemen, en onderzoeken of we met flowchemie reactiecondities konden bereiken die in traditionele batchprocessen niet optreden.”

Op zoek naar antwoorden

In een labaratoriumproject bootsten wetenschappers een fabrieksomgeving na

Ingvoldstad hoopte dat dit project inzicht zou geven in vragen zoals: kan het gebruik van grondstoffen worden verbeterd? Kunnen de opbrengsten omhoog en de reactietijden omlaag? “Zoals zoveel bedrijven zijn wij altijd op zoek naar betere manieren om ons werk te doen, om onze efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen. Maar voor we investeren in mogelijke andere manieren om ons werk te doen, moeten we wel zeker weten dat die nieuwe benadering beter is. In een chemisch bedrijf zoals het onze zijn de batchprocessen geoptimaliseerd en is er veel geïnvesteerd in installaties... het is dus een enorme stap om te overwegen het roer om te gooien.” Daarbij komt dat de meeste chemici niet met flowchemie zijn opgegroeid. “Bijna al onze specialisten, inclusief ikzelf, hebben een achtergrond in organische chemie en zijn opgeleid in 'batch denken'. Dat denken moet als het ware worden omgebogen. Flowchemie vraagt dus niet alleen om een technologische, maar ook om een culturele verandering.”

Geen 'black box'

Samen met TNO koos GE Healthcare een specifieke processtap, waarvoor de fabriekomstandigheden zo nauwkeurig mogelijk werden nagebootst in het laboratorium van TNO Delft. Chemische technologen van TNO en scheikundigen van GE Healthcare werkten maandenlang nauw samen. “Dat is zeer ongebruikelijk”, aldus accountmanager Jean-Marie Bassett van TNO. “In de chemische industrie werken deze twee beroepsgroepen zelden samen aan dezelfde projecten. Bij TNO zijn we er echter van overtuigd dat multidisciplinaire projectteams veel betere resultaten behalen. De combinatie van verschillende manieren van denken leidt vaak tot nieuwe, interessante ideeën.” Bassett voegt hieraan toe dat het betrekken van de klant bij de uitvoering van het onderzoek nog een tweede voordeel oplevert. “Er is geen 'black box'. De klant weet precies wat we doen, omdat eigen mensen van het bedrijf bij de uitvoering betrokken zijn. De klant kan dus rechtstreeks vaststellen of het onderzoek de investering waard is. We trainen de specialisten van het bedrijf in onze methoden, en zij delen hun kennis met ons: iedereen heeft er voordeel bij.”

Volgens Ingvoldstad zijn de resultaten van het project veelbelovend. “We moeten nog eens goed nadenken over de uitkomst voordat we de volgende stap plannen. Waarschijnlijk gaan we op ons eigen terrein een kleinere labfaciliteit bouwen zodat we het testen in Noorwegen kunnen voortzetten. Flowchemie is een interessante technologie, en onze specialisten zijn zeer enthousiast.”

Kennis

Efficient processing

Een van de grote uitdagingen waar de chemische industrie voor staat, is concurrerender worden door specialisatie en het bedienen van nichemarkten. Bedrijven willen beter en sneller dan de concurrent hoogwaardige... Lees verder

Geïnteresseerd in flow chemistry?

Neem contact op met Martijn de Graaff

Nieuws
Contact

Ir. Martijn de Graaff

  • chemie
  • formulering
  • scheiding
  • proces
  • modulair
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.