nieuws

TNO, Holst en Solliance feliciteren René Janssen met Spinozapremie

15 jun 2015

TNO en de onderzoekcentra Solliance en Holst Centre feliciteren Hoogleraar René Janssen met zijn Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte woensdag 12 juni bekend dat de Spinozapremie is toegekend aan René Janssen voor zijn onderzoek naar organische (flexibele) zonnecellen. Op 14 september zal de premie uitgereikt worden.

René Jansen is als hoogleraar Moleculaire Materialen en Nanosystemen bij de Technische Universiteit Eindhoven nauw verbonden aan TNO en de onderzoekscentra Solliance en Holst die werken aan dit onderzoek naar dunne-filmzonnecellen, een moderne en goedkopere variant van de reguliere zonnecel.

TNO en zonnecellen

De zonnecellen zijn verwerkt tot gestandaardiseerde functionele modules met rekbare en flexibele elektronica, een technologie van Holst Centre waarmee elektronica in stof kan worden geïntegreerd. Deze technologie is onderdeel van een onderzoeksprogramma over draagbare applicaties dat verschillende functionaliteiten (van verlichting (led/oled) tot energiewinning (pv), sensors en displays) integreert in textiel of andere flexibele materialen. De zonnecelmodules kunnen op kostenefficiënte wijze met behulp van roll-to-roll compatibele technologieën in massaproductie worden vervaardigd en vervolgens in de stof worden verwerkt met gebruikelijke industriële 'iron-on'-technieken voordat het kledingstuk wordt genaaid. Ontwerpers en kledingfabrikanten kunnen de modules naar eigen voorkeur arrangeren, waardoor ze volledige vrijheid hebben om hun eigen unieke designs te maken.

Nieuws
Contact

Ir. Jaap Lombaers

  • Holst Centre
  • Solliance
  • 3D Printing
  • Flexibele Electronica
  • Medische Apparatuur
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.