nieuws

Innovatieve las-toorts comfortabeler en 90-95% minder rook

01 jul 2015

Het langdurig inademen van lasrook leidt tot een verhoogde kans op astma, bronchitis, COPD en hart- en vaataandoeningen. Daarom heeft de overheid strenge grenswaarden vastgesteld voor het lasrookgehalte in de lucht op de werkplek: maximaal 1 mg lasrook per m3 lucht per achturige werkdag. TNO heeft, samen met Translas (de enige fabrikant van lastoortsen in Nederland) en het Rotterdamse innovatieplatform iTanks een innovatieve lastoorts ontwikkeld: de EXTRACTOR.

De lastoorts kan worden aangesloten op een centraal afzuigsysteem, een stand-alone unit of, door een aanpassing, op andere bestaande situaties. Een nieuw-ontworpen afzuigkop reduceert de lasrook met maar liefst 90 tot 95 procent – in vergelijking met bestaande systemen een ongekende effectiviteit. Daarmee wordt ruimschoots aan de nieuwe normen voldaan. Bovendien is het een dusdanig mooi ontwerp, dat de grootte, het gewicht en het zicht op de las beter zijn dan wat men gewend is. Na uitvoerig tests en gebruik in de praktijk blijkt dan ook dat de lasser het werken met deze lastoorts een stuk aantrekkelijker vindt.

Zo heeft het aaneenlassen van de praktijkervaring van Translas en de expertise van TNO, met iTanks als katalysator, geleid tot de eerste rookarme lastoorts die ook echt doet wat hij moet doen.

Wij nodigen ondernemers van harte uit een kijkje te nemen op

www.technologiezoektondernemer.nl

Bezoeken

TNO en het MKB

Als mkb-ondernemer denkt u voortdurend na over innovatieve producten, diensten of bedrijfsprocessen. Maar waar moet u beginnen? En op wie kunt u een beroep doen als u dat innovatieve product of proces... Lees verder
Nieuws

Prof. Dr. ir. Paulien Bongers

Contact

Prof. Dr. ir. Paulien Bongers

  • Werk
  • gezondheid
  • preventie
  • arbeidsproductiviteit
  • participatie
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.