nieuws

Minder zwangere vrouwen drinken meer alcohol

20 aug 2015

Een op de vijf zwangere vrouwen in Nederland drinkt alcohol tijdens de zwangerschap. Dit tegen de diverse gezondheidsadviezen in. Dat blijkt uit onderzoek van TNO dat onlangs werd gepubliceerd in het vakblad BMC Public Health.

Tussen 2007 en 2010 daalde weliswaar het aantal drinkende vrouwen tijdens de zwangerschap van 22,4 naar 19,2 procent, maar de hoeveelheid alcohol per keer nam toe. Het aantal zwangere vrouwen dat wel eens drie of meer glazen alcohol achter elkaar dronk steeg bijvoorbeeld van 0,7 naar 1,4 procent.

Vooral oudere en hoogopgeleide vrouwen drinken tijdens de zwangerschap. In de hoogst opgeleide groep gebruikte 56 procent van de vrouwen alcohol tijdens de zwangerschap, in de laagst opgeleide groep was dit 8 procent.

De ontwikkeling van het kind kan gevolgen ondervinden door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap zoals het foetaal alcohol syndroom (FAS), een combinatie van een aantal mentale en fysieke afwijkingen bij baby's. Maar ook als kinderen niet aan alle symptomen van FAS voldoen, kunnen zij schade hebben ondervonden van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Er zijn namelijk steeds meer redenen om te veronderstellen dat ook een milde vorm van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap problemen kan geven,  zo is in langlopend onderzoek een verband gevonden met gedragsstoornissen op volwassen leeftijd.

Download het artikel

Prevalence and pattern of alcohol consumption during pregnancy in the Netherlands (Lanting et al. BMC Public Health (2015) 15:723)

Artikel
Expertise

Child Health

Binnen het expertisegebied Child Health ligt de focus op de volgende onderwerpen: Preventieve zorg voor kinderen vanuit het gehele kind benaderd; d.w.z. met oog voor de samenhang tussen fysieke, sociale... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Caren Lanting

  • Preventie
  • Richtlijn Ontwikkeling
  • Epidemiologie
  • Voeding
  • Borstvoeding
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.