nieuws

Dutch DNA Biotech gaat de markt op met schimmeltoolbox

14 sep 2015

De productie van enzymen voor industriële toepassingen uit schimmels en bacteriën is een groeimarkt. Dutch DNA Biotech gaat een eigen plek in die markt veroveren door verschillende technologieën te combineren met hoogwaardige kennis. Het kersverse bedrijf zal nieuwe partnerschappen aangaan om de opgebouwde intellectuele eigendomsportefeuille verder in de markt te zetten en nieuwe waarde te creëren.

De productie van enzymen uit schimmels en bacteriëen is een groeimarkt

Prof. dr. Peter Punt begon bij TNO toen de moleculaire technologie net in opkomst was. De jaren tachtig waren het decennium van doorbraken in de genetische modificatie van schimmels voor de productie van enzymen. “Ik hield altijd het meest van het uitvoeren van fundamenteel onderzoek gericht op de toepassing”, zegt Punt, inmiddels een gerenommeerd hoogleraar met een internationaal werkveld. “Nog steeds word ik blij van onderzoek dat leidt tot – onverwachte – toepassingsmogelijkheden. Tien specialisten gaan later dit jaar zelfstandig verder als bv, met TNO als een van de aandeelhouders.

Creativiteit en denkkracht

“Enzymen worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de chemische en farmaceutische industrie”, legt commercieel directeur Cornelis Mijnders uit. “Denk aan wasmiddelen en pharmaceuticals. Dutch DNA Biotech wordt onder andere technologieprovider voor bedrijven die enzymen produceren met schimmels. Klanten komen bij ons met de genetische code van een enzym en vragen of we dat in een schimmel kunnen zetten, om tot een commerciële productiehoeveelheid te komen. Dat vraagt in de eerste plaats om ‘ambachtelijk’ laboratoriumwerk. Daarbij werken analisten met verfijnde methodes aan de schimmels. Verder vraagt het om creativiteit en denkkracht: het modificeren en laten groeien van schimmels is een soort hogere wiskunde.”

Biobased economy

Dutch DNA Biotech gaat aan de slag voor nieuwe en bestaande klanten over de hele wereld. De bv wordt uitbestedingspartner voor partijen die specifieke apparatuur en kennis ontberen. Punt: “Dutch DNA Biotech heeft uitgebreide fermentatieapparatuur en een moleculair lab – een combinatie die weinig voorkomt. Wat ons verder drijft, is het aspect van duurzaamheid. Industriële schimmelbiotechnologie kan een heel belangrijke bijdrage leveren aan de biobased economy, als bedrijven enzymen gebruiken om uit tweede-generatie grondstoffen chemische producten en biobrandstof te produceren.”

Patent

Het vakgebied van de ontwikkeling van enzymen is een puzzel van patenten en bedrijfsgeheimen. Punt: “Intellectueel eigendom in een internationaal speelveld: daar hebben wij veel kennis van.  Europa heeft bijvoorbeeld strenge regelgeving rondom genetische gemodificeerde organismen. In de VS staat het patent op DNA erg ter discussie: mag dat, kan dat? Daartussen te navigeren, dat is heel boeiend.” Bovenop alle wetenschappelijke en geopolitieke uitdagingen, zullen de voormalig TNO-medewerkers moeten wennen aan het ondernemerschap. Mijnders: “Als medewerkers in loondienst werd alles voor ons geregeld. Nu moeten we zelfs onze eigen pennen inkopen. We ontdekken op een heel andere manier wat een professionele organisatie TNO is.”

Voor meer informatie ga naar de Dutch DNA website

Dutch DNA
Roadmap

Sustainable Chemical Industry: innovaties voor de chemische industrie

TNO helpt de chemische industrie te innoveren door bedrijven in staat te stellen kosten te reduceren en nieuwe producten sneller op de markt te brengen. Bedrijven op die op zoek zijn naar nieuwe producten... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Peter Wolfs

  • Chemie
  • Procestechnologie
  • Grondstoffen
  • Chemicaliën
  • Polymeren
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.