nieuws

Kansen voor flexibilisering van chemische processen

11 sep 2015

Geloof en een sluitend verhaal – beide zijn nodig om flexibilisering van de chemische industrie met innovatieve procestechnologie van de grond te krijgen. Tot die conclusie kwamen de deelnemers aan het side-event dat plaatsvond tijdens het wereldforum voor de chemie ACHEMA. Op dit moment werkt TNO aan specifieke projecten waarin bedrijfseconomen bij de procestechnologen en chemici aan tafel plaatsnemen.

Een schema van de flexibele chemische industrie

Van 15 tot en 19 juni 2015 nam TNO deel aan ACHEMA, het wereldforum waar deskundigen op het gebied van chemische technologie en procesindustrie elkaar eens in de drie jaar ontmoeten. Het evenement in Frankfurt am Main telde meer dan 166.000 deelnemers uit 110 landen. Woensdagavond 17 juni organiseerden de Topsector Chemie, VNCI, NFIA, Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry (FISCH), Britest en TNO op een externe locatie een side-event voor genodigden. Een select gezelschap van deskundigen uit de internationale chemie en de toeleverende sector kwam bijeen om de flexibilisering van de chemische industrie met behulp van innovatieve procestechnologie te bespreken.

Nieuwe businesscases

Met flexibilisering van de chemische industrie is TNO al vergevorderd. “De afgelopen vier jaar deden we projecten op het gebied van feedstock flexibility, efficient processing en improved product functionality”, vertelt business development manager Martijn de Graaff van TNO. “Zowel bilateraal als in publiekprivate samenwerking, bijvoorbeeld in het Europese consortium CONSENS. Waar we in veel van die trajecten tegenaanlopen, is een niet-technologische horde. Daarover hebben we op ACHEMA veel gesproken. Managers uit het bedrijfsleven die in technologische vooruitgang geloven, vragen ondersteuning om de businesscases van de grond te krijgen. Zeker in grote bedrijven heb je zowel geloof als een sluitend verhaal nodig. Als je alleen geloof hebt, wil je jezelf, de directie of investeerders nog steeds overtuigen met een financieel sluitend verhaal. Maar dan moet je wel de tools in handen hebben om dat op te stellen voor relatief onbekende technologie.”

Leren van elkaar

De oplossing wordt gevonden in andere hoek van TNO: Strategic Business Analysis. De Graaff: “De consultants van die groep brengen we samen met technische collega’s en partners in contact met marktpartijen die al sterk in de technologie geloven. Daarbij is de diversiteit belangrijk, dus we kijken naar verschillen tussen engineering op grote en op kleine schaal en naar de impact voor chemiebedrijven uit zowel de commodities als het hoge toegevoegde waardesegment. Van de parallellen kunnen we allen leren. Procesintensificatie en continue chemie maken flexibele modulaire processing mogelijk, maar het zijn en blijven enabling technologieën. Je moet nog steeds bedenken in welke situaties je ervoor kiest, wat het precies betekent als je ze toepast en wat het doet met je cashflow. Bij Strategic Business Analysis zijn ze vanuit andere sectoren gewend om die vragen te beantwoorden.”

Ook profiteren?

Intussen zet TNO haar projecten rond flexibilisering van de chemische industrie gewoon voort, zoals is te lezen in de whitepaper ‘Small-Scale Flexible Plants: Towards a More Agile and Competitive EU Chemical Industry’. De Graaff komt heel graag in contact met bedrijven die daar ook een rol in willen spelen: “Partijen die geïnteresseerd zijn in onze projecten, nodig ik van harte uit om contact op te nemen. Ze kunnen dan als partner deelnemen aan een project of lid worden van de industriële adviesgroep.”

Nieuws

Whitepaper: flexibele fabrieken hebben de toekomst

11 juni 2015
In de snel veranderende chemische markt worden flexibiliteit en efficiëntie beschouwd als sleutelfactoren om de positie van Europa te versterken. Vooral het vermogen om snel in te spelen op marktontwikkelingen... Lees verder
Roadmap

Sustainable Chemical Industry: innovaties voor de chemische industrie

TNO helpt de chemische industrie te innoveren door bedrijven in staat te stellen kosten te reduceren en nieuwe producten sneller op de markt te brengen. Bedrijven op die op zoek zijn naar nieuwe producten... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Martijn de Graaff

  • chemie
  • formulering
  • scheiding
  • proces
  • modulair
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.