nieuws

SOFIC project ontvangt eerste P.J.S. de Jong Innovatieprijs

TNO reikt prijs uit aan meest impactvolle maritieme innovatie • 17 sep 2015

Het project SOFIC, een samenwerking tussen rederij Jaczon BV en TNO, ontving donderdag 17 september de eerste P.J.S. de Jong innovatieprijs tijdens de Maritime & Offshore Innovation Day van TNO op de RDM-Campus in Rotterdam. Maurits Huisman van TNO nam de prijs namens het projectteam in ontvangst.

Artist impression SOFIC prototype

De maritieme sector riep deze nieuwe prijs in het leven voor de meest innovatieve oplossing met maatschappelijke impact. De prijs is vernoemd naar oud Premier en Kapitein-ter-Zee P.J.S. de Jong. Hij was steeds een lichtend voorbeeld in het samenbrengen van militaire precisie en maatschappelijk nut. Met de prijs worden wetenschappers, instellingen en bedrijven ondersteund die zich bezighouden met het ten goede brengen van maritieme ontwikkelingen uit defensie onderzoek aan de nationale maritieme industrie. Daarom heeft zijne Excellentie met trots zijn naam verbonden aan deze prijs die samen met TNO wordt uitgereikt.

SOFIC display (rechts) aan boord van een schip van Jaczon BV

SOFIC

Het voorkomen van ongewenste bijvangsten is een steeds grotere uitdaging voor de visserijsector. De druk hierop wordt vergroot in verband met de invoering van nieuwe Europese regelgeving, namelijk de aanlandingsplicht. Door deze nieuwe regels mag bijvangst niet meer over boord worden gezet waardoor er acuut een grote behoefte in de gehele sector is ontstaan om selectiever te vissen. De Scheveningse reder Jaczon BV heeft duurzaam vissen en ondernemen al jaren centraal staan in haar bedrijfsvoering. Een belangrijk doel voor de reder is dan ook het meewerken aan een duurzaam beheer van de pelagische visserij, inclusief het in stand houden van gezonde ecosystemen.

Selectief vissen is één van de mogelijke oplossingen waarin Jaczon BV investeert om haar doelen op het gebied van duurzaam vissen te realiseren. Selectiever vissen houdt in dat alleen de gewenste vissoorten en maten worden herkend en gevangen. TNO zet haar unieke sonarkennis in om dit mogelijk te maken.

Dochter Maria de Jong reikt de prijs uit aan Maurits Huisman

In samenwerking met Jaczon BV is een systeem ontwikkeld om verschillende soorten vis (haring, makreel, horsmakreel en sprot) te onderscheiden. Als onderdeel van het “Sonar for Fish Classification” (SOFIC) project heeft TNO een prototype ontwikkeld en succesvol getest. Met het ontwikkelde prototype kan, door het gebruik van een breedband forward looking sonar, real-time vis worden geclassificeerd. TNO heeft een uniek algoritme ontwikkeld voor deze visherkenning. Het systeem is zelf lerend, wat betekent dat het classificatie algoritme door middel van nieuwe sonardata verbeterd kan worden.

Roadmap

Maritime & Offshore: voor duurzamer gebruik van onze oceanen

Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te kunnen blijven voorzien, worden schone oceanen steeds belangrijker. TNO werkt daarom voortdurend aan nieuwe technieken om bijvoorbeeld slimmer te vissen,... Lees verder
Nieuws

Voormalig premier en Kapitein-ter-Zee P.J.S. de Jong overleden

01 augustus 2016
Voormalig premier en Kapitein-ter-Zee P.J.S. de Jong is woensdag 27 juli 2016 op 101-jarige leeftijd overleden. Hij was minister-president van 1967 tot 1971. In 2015 verbond zijne Excellentie met trots... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.