nieuws

Impuls voor nieuw forensisch explosievenonderzoek

27 jan 2016

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en TNO gaan onderzoeken of chemische profilering van explosieven de politie kan helpen bij het opsporen van verdachten. Onder de projectnaam FEXIN – Forensic Explosives Intelligence – werken zij de komende jaren samen aan nieuwe forensische, chemische methodes.

Het NFI, de UvA en TNO werkten in een eerder project al aan de chemische profilering van explosieven. Deze profielen kunnen mogelijk iets zeggen over het verband tussen een explosief op een plaats delict en grondstoffen of explosieven die bij een verdachte zijn gevonden. Hierbij kijken onderzoekers naar chemische onzuiverheden en afbraakproducten van explosieven.

Modus operandi van een onbekende dader

De partijen gaan in het nieuwe project nog een stap verder: kan de chemische samenstelling van explosief materiaal op een plaats delict iets zeggen over de modus operandi van de dader? “Zijn er geavanceerde methodes gebruikt en met welke grondstoffen is het explosief gemaakt? Dat is forensische informatie waarvan we hopen dat het de politie kan helpen om een verdachte in beeld te krijgen”, legt NFI-wetenschapper en bijzonder hoogleraar Forensische Analytische Chemie aan de UvA, Arian van Asten, uit. In het kader van het project worden verder ook nieuwe methodes ontwikkeld voor de chemische analyse en forensische karakterisering van illegaal vuurwerk. “We willen belangrijke stappen zetten om zowel intact vuurwerk als overgebleven materiaal na het afsteken te karakteriseren, classificeren en de herkomst ervan te herleiden” aldus Van Asten.

Promotieonderzoek

FEXIN is mogelijk door financiering vanuit het Internal Security Fund (ISF) van de Europese Unie. Het gaat om promotieonderzoek, dat naar verwachting in 2019 wordt afgerond. De promovendus zal bij alle drie de partners gaan werken om de beschikbare kennis, apparatuur en infrastructuur te benutten. Daarnaast kan de promovendus voor het project gebruik maken van de gebundelde kennis en infrastructuur van het Centre for Analytical Sciences Amsterdam (CASA), het nieuwe centrum voor analytische chemie in Amsterdam waarin de UvA en de Vrije Universiteit samenwerken.

Internationale samenwerking

De Nederlandse partners werken voor dit project ook samen met het National Institute of Standards and Technology (NIST), onderdeel van het Amerikaanse Department of Commerce. De promovendus brengt binnen het FEXIN-project een researchbezoek aan de NIST-laboratoria in Gaithersburg bij Washington DC.

Ons werk

Bescherming/overlevingsvermogen militaire infrastructuur

Een compound vormt de veilige thuishaven van militairen in een inzetgebied. Een belangrijke functie van de compound is het bieden van adequate bescherming indien er dreiging heerst. TNO ondersteunt het... Lees verder
Ons werk

Bestrijding van geïmproviseerde explosieven

Geïmproviseerde explosieven worden als strategisch wapen door terroristen veelvuldig ingezet in conflictgebieden en vormen één van de grootste dreigingen voor militairen en onschuldige lokale bevolking.... Lees verder
Roadmap

Force Protection: voor bescherming van militaire troepen en materieel

De bescherming en het overlevingsvermogen van troepen en materieel in combinatie met het effectief kunnen inzetten van vuurkracht zijn essentiele operationele capaciteiten die een militaire missie tot... Lees verder
Nieuws

Prof. dr. Antoine van der Heijden

Contact

Prof. dr. Antoine van der Heijden

  • energetic materials
  • synthesis
  • crystallization
  • characterization
  • functional design
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.