nieuws

TNO voert bijzonder meetexperiment uit op het Amsterdam Dance Event

19 okt 2016

TNO doet al een aantal jaren projecten rond het herkennen van emoties op basis van neurofysiologische data zoals hersengolven, hartslag, ademhaling. Vanavond voert TNO een zeer bijzonder meetexperiment uit tijdens het Amsterdam Dance Event.

Binnen het project COMMIT/ SWELL, een groot ICT-onderzoeksproject geleid door TNO, worden er algoritmes ontwikkeld die fysieke fitheit, workload en mentale gezondheid kunnen inschatten. TNO richt zich ook op  projecten rondom de beleving van voeding, maar ook op toepassingen in de creatieve sector.

In 2014 en 2015 werden de emoties bijna 300 mensen gemeten terwijl ze een boek van Arnon Grunberg lazen. Na analyse achteraf konden we met redelijke betrouwbaarheid de neurofysiologische reacties matchen met gerapporteerde emoties. Deze kennis draagt bij aan de het doel van het project COMMIT / SWELL en daarnaast is TNO op zoek naar toepassingen in de creatieve industrie. Hoe kan feedback op basis van emotie de beleving versterken? We kijken daarbij ook naar toepassingen voor marketingdoeleinden.
 
Deze week doen we nieuwe meetexperimenten om inzicht te krijgen of ook de collectieve emotie van een groep mensen kan worden ingeschat. Dat doen we tijdens het Amsterdam Dance Event. Belangstellenden zijn van harte welkom bij een zeer bijzonder meetexperiment op het Amsterdam Dance Event, vanavond om 22:00 uur op het museumplein in Amsterdam.

Verder zijn TNO collega’s Jan van Erp en Harrie van de Vlag eind deze week aanwezig op de Frankfurter Büchmesse om een vervolgexperiment te doen met het zogenaamde Grunberglab; daar worden groepen mensen gemeten terwijl ze luisteren naar Arnon Grunberg die voordraagt uit eigen werk. Zie voor meer informatie: Arnon Grunberg en Charlotte van den Broeck openen Buchmesse.

Roadmap

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies... Lees verder
Nieuws

Prof. dr. Jan van Erp PhD

Contact

Prof. dr. Jan van Erp PhD

  • Human Computer Interaction
  • Human perception
  • Brain-Computer Interfaces
  • Robotics
  • Haptics
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.