nieuws

Leefstijl als medicijn voor diabetes type 2

Minder kosten en vooral veel gezondheidswinst • 28 nov 2016

Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit explosief. Nu krijgen patiënten vooral medicijnen, maar er bestaat een beter alternatief: een andere leefstijl. Veel mensen kunnen goed genezen door anders te eten en meer te bewegen. In het programma Hoe word ik 100 van Omroep Max was te zien hoe John en Gelein, die jarenlang enorme hoeveelheden insuline hebben gespoten, door leefstijlbegeleiding binnen een week van de insuline af zijn.

1 miljoen patiënten diabetes 2

In Nederland lijden momenteel bijna één miljoen mensen aan diabetes type 2. Deze ziekte heeft een grote invloed op de levens van de patiënten. Zij moeten medicijnen slikken of insuline injecteren, zijn vaak moe en sommige kunnen door hun ziekte zelfs niet meer werken. Op lange termijn kan diabetes type 2 bovendien ernstige gevolgen hebben zoals zenuwbeschadiging, hart- en vaatziekten en blindheid. De medische kosten en het verlies aan arbeidsproductiviteit maken dat diabetes type 2 de samenleving veel geld kost.

Business case Leefstijl als Medicijn

TNO heeft samen met consultancybureau Vintura, prof. dr. Hanno Pijl (LUMC) en andere experts uit de gezondheidszorg een business case opgesteld rondom Leefstijl als Medicijn voor diabetes type 2. Die laat zien dat leefstijlbegeleiding de samenleving enorm veel geld kan besparen. Als 40% van alle patiënten blijvend geneest, scheelt dat Nederland de komende vijf jaar zo’n 2.7 miljard aan medische kosten! Zelfs als maar 10%  van de patiënten behandeld wordt en de behandeling in 40% van de gevallen leidt tot genezing, levert dat al 270 miljoen euro op. De kostenbesparing is nog veel groter wanneer we meenemen dat een aantal patiënten die nu niet werken wegens hun ziekte, straks weer aan de slag kunnen.

De business case is slechts een van de onderdelen van het programma Leefstijl als Medicijn. TNO doet onderzoek naar gepersonaliseerde hulp voor mensen met diabetes type 2: Welke voeding is het best voor de persoon in kwestie? Met welke interventie helpen we hem of haar het meest? Hoe kunnen we de patiënt zo ondersteunen dat deze zijn of haar leefstijl blijvend verandert?

Minder kosten en vooral veel gezondheidswinst

TNO werkt dus vanuit verschillende expertises aan leefstijl als medicijn voor diabetes type 2. Deze vorm van zorg heeft de toekomst. Het bespaart de samenleving veel geld. En belangrijker, voor patiënten kan het leiden tot een gezonder en gelukkiger leven, zonder medicijnen.

Voor meer informatie over Leefstijl als medicijn: klik hier.

Voor meer informatie over Leefstijl als Medicijn

Klik hier
Ons werk

Leefstijl als Medicijn: Blijvende gedragsverandering is de sleutel tot genezing van leefstijlziekten

Leefstijlziekten veroorzaken veel leed en kosten de maatschappij veel geld. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen kunnen veel mensen een beter leven leiden. Maar ook kan veel geld worden bespaard... Lees verder
Kennis

Voeding & Gezondheid

TNO zoekt naar mogelijkheden om via voeding de gezondheid te verbeteren. Bart Keijser, Senior Scientist: “Op dit moment zijn voedingsadviezen ‘one size fits all’ en kijken we nog te weinig naar de persoonlijke... Lees verder
Nieuws

Drs. Wim van Hartingsveldt

Contact

Drs. Wim van Hartingsveldt

E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.