nieuws

Nationale Gids TNO en ARTIS-Micropia over probiotica bij antibioticagebruik

17 nov 2016

In ARTIS-Micropia is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik. Dit gebeurde tijdens het symposium ‘Ken uzelf’. Medische zorgverleners, patiënten en consumenten kunnen de door TNO en Micropia geïnitieerde gids gebruiken als handvat voor het gebruik van probiotica bij antibioticabehandeling.

Het initiatief is erop gericht antibiotica geassocieerde symptomen en terugkerende infecties te voorkomen. De darmflora, oftewel microben die de werking van de darmen mogelijk maken, is heel belangrijk voor je weerstand. Probiotica beschermen de darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat je weerstand meer intact blijft, verkleint de kans op terugkerende infecties. Minder infecties leiden tot minder antibioticakuren. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie. De intentie is de gids op Europees niveau beschikbaar te stellen.

V.l.n.r. Eveline Hensel (Micropia-directeur), Cyrille Krul (TNO), Haig Balian (ARTIS-directeur) en Remco Kort (Micropia-hoogleraar verbonden aan de VU) proosten met een probiotisch drankje op de start van de Nationale Gids.

De Nationale Gids zal eind 2017 beschikbaar zijn.

Expertise

Microbiology & Systems Biology

Microbiology & Systems Biology (MSB) is een innovatieve groep die internationaal erkend wordt in het bedenken van oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en biotechnologie.... Lees verder
Roadmap

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies... Lees verder
Nieuws

Prof. dr. ir. Remco Kort

Contact

Prof. dr. ir. Remco Kort

  • microbiologie
  • microbiota
  • microbioom
  • probiotica
  • voedselveiligheid
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.