nieuws

Samenwerking maritieme sector op het gebied van samenwerkende robots

09 nov 2016

Onlangs heeft er een succesvolle workshop plaatsgevonden over samenwerkende onderwater robots (AUV’s). Een consortium bestaande uit Boskalis, S[&]T, Hogeschool Rotterdam, RH Marine en TNO Maritiem & Offshore organiseerde deze workshop in het kader van een Maritiem Innovatie Impuls Project (MIIP). De doelstelling is om inzicht te krijgen in mogelijkheden voor de maritieme sector om aan te sluiten bij autonome robotontwikkelingen onder water.

TNO werkte op dit onderwerp reeds samen met de bedrijven S[&]T en Boskalis binnen het SWARMs-project. In dit project werkt men aan het - met behulp van draadloze datacommunicatie - onder water laten samenwerken van robots voor offshore toepassingen. Behalve de SWARMs-partners bleken er in Nederland meer organisaties aan dit onderwerp te werken. Organisaties als RH Marine en de Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld. Deze initiatieven zijn door TNO samengebracht in het MIIP project.

Workshop over samenwerkende onderwater robots (AUV’s)

Volgens Maurits Huisman, die namens TNO Maritiem & Offshore het MIIP project op heeft gezet, was er aan goede ideeën en enthousiasme geen gebrek. Ruim 35 geïnteresseerden hebben gedurende de dag verschillende applicaties uitgewerkt voor het gebruik van AUV’s. Daarnaast is er een eerste versie van een technologie roadmap opgesteld voor het ontwikkelen van deze applicaties.

"Al met al een beloftevolle stap voorwaarts voor een boeiend en uiterst relevante samenwerking in toekomstige projecten rondom dit onderwerp ", aldus Maurits Huisman. De komende maanden zal er gewerkt worden aan de voorbereidingen voor nieuwe gezamenlijke R&D initiatieven naar aanleiding van de workshop. Organisaties met interesse in deze initiatieven kunnen zich bij hem melden.

Samenwerkende onderwater robots

Organisaties met interesse kunnen zich melden bij Maurits Huisman

Neem contact op!
Roadmap

Maritime & Offshore

Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te kunnen blijven voorzien, worden schone oceanen steeds belangrijker. TNO werkt daarom voortdurend aan nieuwe technieken om bijvoorbeeld slimmer te vissen,... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.