nieuws

Start grootste Europese onderzoeksprogramma naar 3D-printen voor biomedische toepassingen

30 nov 2016

Universiteit Maastricht (UM) en Brightlands Materials Center (BMC) starten samen het grootste onderzoeksprogramma naar 3D-printen en de biomedische toepassing daarvan in de regeneratieve geneeskunde in Europa.

UM en BMC gaan de verschillende processen in bioprint technologieën onderzoeken. De reden van de start van het samenwerkingsverband is een aantal uitdagingen in de wereld van 3D-printen en bioprinten, bijvoorbeeld het maken van nieuwe bioactieve materialen voor skelet-, hart- of nier regeneratie. UM en BMC willen deze uitdagingen omzetten naar oplossingen, en ziekenhuizen faciliteren met nieuwe toepassingen.

Het Brightlands Material Center in Geleen is een publiek private samenwerking tussen TNO en de provincie Limburg en is gestart in maart 2015. Het is gericht op duurzame innovaties in polymere materialen. Applicatie gericht onderzoek met industriële partijen in de waardeketen van onder andere cCemie en HTSM leidt tot snellere markt implementaties maar wordt tevens ondersteund met fundamenteel universitair onderzoek. Het centrum geeft toegang tot een netwerk van partners rond the Brightland Campus in Geleen.

Drie programma’s zijn in 2015 gestart:

  • Opto-Electronica is geconcentreerd op optische materialen voor de gebouwde schil die in staat zijn het licht te managen wat het gebouw in en uit gaat en waarmee het energieverbruik en het comfort in het gebouw kan worden gereguleerd.
  • Lightweight Automotive is gefocused op verbetering van de lange termijn eigenschappen van hybide polymere systemen en thermoplastische composieten tegen gereduceerde kosten
  • Additive Manufacturing richt zich op het ontwikkelen van additive manufacturing materialen met verbeterde kwaliteit, performance en nieuwe functionaliteit.
Roadmap

Sustainable Chemical Industry: nieuwe materialen, bio-aromaten, elektrificatie

Een duurzame chemische industrie die bijdraagt aan een duurzame samenleving. Daarvoor maakt TNO zich sterk onder de noemer ‘Sustainable Chemical Industry’. Met innovatief onderzoek in publiek-private... Lees verder
Roadmap

Flexible & Free-form Products: 3D-printen, flexibele zonnecellen, printbare elektronica

In 2025 zullen slimme, persoonlijke en autonome apparaten 'het internet der dingen' te vormen, samen met de ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen wordt er grote impact gemaakt op het gebied van... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Peter Wolfs

  • Chemie
  • Procestechnologie
  • Grondstoffen
  • Chemicaliën
  • Polymeren
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.