nieuws

TNO en Wageningen University & Research starten consortium Personalised Nutrition and Health

29 nov 2016

Een maatschappij waarin elk individu de bewuste keuze kan én wil maken om een eetpatroon te volgen dat precies aansluit bij wat diegene nodig heeft. Het consortium Personalised Nutrition and Health, een initiatief van TNO en Wageningen University & Research, doet onderzoek naar technologie en kennis die nodig is om gepersonaliseerd voedings- en gezondheidsadvies op grote schaal mogelijk te maken. ‘Advies op maat’ helpt mensen gezond gedrag aan te leren om ziekten als overgewicht en diabetes te voorkomen.

Samenwerking

In het internationale consortium werken diverse wetenschappelijk disciplines met elkaar samen: van life sciences en gedragswetenschappen tot data-analyse en sensortechnologie. Partners van het consortium zijn Philips, Google Food, Menzis, retailbedrijven Albert Heijn en Jumbo, zuivelproducent FrieslandCampina, ICT bedrijven Noldus Technology en SmartWithFood, data provider PSInFood Service en eHealth bedrijven Vitalinq, SenseHealth , NIPED en Vital 10. Het consortium streeft ernaar de technologie en kennis om te zetten naar effectieve, gepersonaliseerde en wetenschappelijk onderbouwde producten en diensten die mensen helpen gezondere keuzes te maken in de aankoop, bereiding en consumptie van voedingsmiddelen. De producten en diensten sluiten aan bij wat mensen lichamelijk nodig hebben, maar passen ook bij hun persoonlijkheid en sociale omgeving.

Inzichten

Deelnemende partners kunnen met de inzichten uit het onderzoek bijvoorbeeld adviezen en boodschappenlijstjes op maat ontwikkelen of apps waarmee mensen hun gezondheid nauwkeurig in de gaten kunnen houden en waarmee ze gemotiveerd worden hun gedrag aan te passen. De grote hoeveelheid informatie die deze ‘do it yourself’-metingen van consumenten opleveren, zijn ook te gebruiken om gezondheidseffecten van producten te onderbouwen of voor onderzoek naar voeding, gezondheid en gedrag. Partners door de hele keten, van boeren en voedingsmiddelenfabrikant tot cateraar of retailer, kunnen hiermee waarde toevoegen voor hun consumenten en een bijdrage leveren aan een gezondere maatschappij.
Binnen het onderzoek zijn onderwerpen als het waarborgen van privacy van consumentengegevens, consumentenvertrouwen van het (voedings)advies en de keuzevrijheid voor de consument nadrukkelijk aanwezig.

Topsector Agri&Food

Het consortium Personalised Nutrition and Health is een langlopende publiek-private samenwerking binnen de Topsector Agri&Food en wordt afgestemd met andere meer fundamentele projecten op dit gebied die door bijvoorbeeld TIFN en NWO gefinancierd worden. Het onderzoeksprogramma bestaat uit deelprojecten van elk 2-3 jaar. Partners, zowel multinationals als mkb’ers, kunnen participeren in het gehele programma of delen ervan. Het programma is open voor nieuwe partners.

Personalised Nutrition & Health Consortium
Ons werk

Gepersonaliseerde voeding en gezondheid

TNO combineert uiteenlopende mogelijkheden om gezondheid in beeld te brengen; van draagbare technologie tot snelle bloedanalyse of apps. Deze technieken verbinden we met kennis van gedragsbeïnvloeding.... Lees verder
Kennis

Voeding & Gezondheid

TNO zoekt naar mogelijkheden om via voeding de gezondheid te verbeteren. Bart Keijser, Senior Scientist: “Op dit moment zijn voedingsadviezen ‘one size fits all’ en kijken we nog te weinig naar de persoonlijke... Lees verder
Nieuws

Nard Clabbers MSc

Contact
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.