nieuws

TNO gaat in 5 consortia aan de slag met werking van complexe logistieke systemen

28 nov 2016

Logistiek bestaat uit verschillende complexe systemen die met elkaar verknoopt zijn. Tal van factoren spelen een rol bij het al dan niet goed functioneren van die logistieke systemen. Hoe krijg je daar grip op? Hoe zorg je ervoor dat je eigen processen en systemen robuust en flexibel zijn zodat je concurrerend blijft? TNO gaat samen met verschillende universiteiten en industriële partners onderzoek doen naar de werking van complexe systemen in logistiek.

TNO participeert in 5 consortia door inzet van eigen middelen, bijdrage van Topconsortium voor Kennis en Innovatie TKI Dinalog en cash bijdragen van bedrijven om fundamentele kennis ontwikkeld door de universiteiten snel toepasbaar te maken voor de industrie.

SWARMPORT: kwaliteit van de dienstverlening in de logistieke keten verhogen

In zeehavens worden schepen van aankomst tot vertrek bediend door een groot aantal dienstverleners. Deze keten van diensten is complex vanwege de vele afhankelijkheden en de gevoeligheid voor verstoringen. Wij ontwikkelen, in een consortium met Port of Rotterdam, Smart Port, Intertransis, ECT en samen met TUDelft, Maastricht University, kwantitatieve modellen die de havenpartijen helpen om samen de kwaliteit van de dienstverlening in de keten verder te verhogen.

Comet-PS: optimaal benutten van de mogelijkheden van synchromodaliteit

Synchromodaliteit is een veelbelovend concept om de efficiëntie van ketens van vrachttransport, één van de krachten achter de Nederlandse economie, te verbeteren. In dit project met consortium partners  Port of Amsterdam, Tata Steel Ijmuiden, Combi-Terminal Twente, Air Cargo Netherlands en samen met VU Amsterdam, TUDelft, Universiteit Utrecht, CWI en TNO worden methoden ontwikkeld en geëvalueerd voor het optimaal benutten van de mogelijkheden van synchromodaliteit, leidend tot enorme vermindering van kosten en emissies.

Trans-SONIC: ontwikkeling van geïntegreerde multimodale transportoplossingen

In het Trans-SONIC-project werken TUDelft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Wageningen, TNO en consortiumpartners Port of Amsterdam, SmartPort, TransFollow, ECORYS samen aan het ontwikkelen van technologische en organisatorische oplossingen voor het opzetten van geïntegreerde multimodale transportoplossingen, die noodzakelijk zijn om goederen duurzaam tussen mainports en achterland te vervoeren. Het project bestudeert het effect van nieuwe sensor- en interactietechnologieën en van incentives voor zelforganisatie.

Overige 2 projecten waarbij TNO een adviserende rol zal spelen zijn:

  • Universality and resilience in logistics networks: a mean field approach
  • Improving the resilience of railway systems

Ten slotte zijn er nog 2 andere voorstellen gehonoreerd in deze call door NWO. Dit betreft de voorstellen Adaption en Complexity in high-tech manufacturing.

Meer informatie

‘Complexiteit in Transport & Logistiek’ is een programma van NWO in samenwerking met het Topconsortium voor Kennis en Innovatie TKI Dinalog en TNO. Dit programma valt onder de paraplu van het TNO en NWO-brede programma Complexiteit. Daarnaast is het een topsector-doorsnijdend initiatief dat aansluit bij de Topsector Logistiek.

Kennis

Logistiek transport

TNO werkt samen met partners aan het verbeteren van logistieke processen. We ontwikkelen de Smart Data Factory for Logistics. Vanuit deze aanpak maken we de meerwaarde van data delen inzichtelijk voor... Lees verder
Roadmap

Automotive onderzoek bij TNO

Sinds 1993 heeft TNO een sterke staat van dienst opgebouwd op het gebied van toegepast automotive onderzoek, waarbij het zijn klanten innovatieve, geïntegreerde en op maat gemaakte oplossingen biedt voor... Lees verder
Nieuws

Ir. Paul van den Avoort

Contact

Ir. Paul van den Avoort

E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.