nieuws

Dick van Dijk, initiatiefnemer Energieprestatienorm, ontvangt NEN-legpenning

02 dec 2016

Piet-Hein Daverveldt, algemeen directeur NEN, heeft op 17 november j.l. de hoogste onderscheiding van NEN uitgereikt aan Dick van Dijk. Dit gebeurde tijdens het symposium ter gelegenheid van de pensionering van Van Dijk bij TNO.

Van Dijk was in de jaren tachtig één van de initiatiefnemers voor het ontwikkelen van een Energieprestatienorm. Dat bestond toen nog nergens, ook niet in het buitenland. In 1987 was NEN de eerste met een dergelijke publicatie. Dit heeft Nederland en de Nederlandse industrie een flinke voorsprong gegeven. Verschillende innovaties, zoals de HR-ketel, zijn hiermee in gang gezet. De Nederlandse economie heeft hier aantoonbaar van geprofiteerd. Meermalen werd benadrukt hoe belangrijk Van Dijk is geweest voor de energiebesparing in gebouwen in Nederland en ver daarbuiten.

Van Dijk heeft zich in zijn carrière ingezet voor telkens weer een verbetering van eerst de isolatienormen, later de energieprestatienormen. De laatste jaren was dat binnen Europa en internationaal. Deze Energy Performance of Building (EPB) Standards zijn volgens ISO, de internationale organisatie voor standaardisatie, echte 'high profile' normen. Ze hebben dankzij Van Dijk een mooi nummer gekregen: de ISO 52000-serie.

Kennis

Energiepositieve gebouwde omgeving

Volgens Europese afspraak moet de gebouwde omgeving in ons land in 2050 volledig energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat het gebouwgebonden energieverbruik (verwarming, warm water, installaties) wordt... Lees verder
Roadmap

Buildings & Infrastructure: duurzaam bouwen

De gebouwde omgeving is een cruciale sector voor duurzame doelstellingen zoals CO2- reductie, materiaalgebruik terugdringen en verduurzamen en de lifecycle van gebouwen en infrastructuur verbeteren. Door... Lees verder
Nieuws

Drs. ir. Marleen Spiekman

Contact
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.