nieuws

Innovatiecentrum TU/e en TNO voor 3D-printen van meerdere materialen

07 dec 2016

Het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven en de afdeling Additive Manufacturing van TNO in Eindhoven bundelen de krachten op het gebied van 3D-print apparatuur in het gezamenlijk AMSYSTEMS Center. TNO en TU/e gaan de innovatieprogramma’s op dit terrein integreren, R&D faciliteiten delen en gezamenlijk experts opleiden. De focus zal liggen op het ontwikkelen van productieapparatuur voor het 3D-printen van slimme producten die uit meerdere materialen bestaan, zoals bijvoorbeeld elektronica, hightech onderdelen en sterk gepersonaliseerde zaken als tanden & kiezen, schoenzolen, geprint voedsel en farmaceutische producten.
Seriematig 3D-printen met PrintValley

De technologische focus is gericht op de ontwikkeling van hightech apparatuur voor de 3D-productie van slimme producten die bestaan uit diverse materialen. TNO en de TU/e hebben een jarenlange ervaring met Additive Manufacturing (3D-printen) en zullen binnen de onderzoeksprogramma’s werken aan de volgende generatie geïntegreerde productiesystemen. Doel is dat er binnen vier jaar meer dan 50 fte en tenminste 25 promovendi werkzaam zijn binnen dit innovatiecenter.

Industriële partners

Het onderzoekscentrum gaat intensief samenwerken met het bedrijfsleven; het plan is om in de komende jaren enkele tientallen industriële partners in onderzoeksprogramma’s te laten participeren. De bevindingen zullen worden getest in het speciaal daarvoor opgericht Smart Industry MultiM3D Fieldlab dat vandaag ook is geopend. Het MultiM3D Fieldlab is een proeffabriek voor de additive manufacturing industrie. Zo blijft de aansluiting bij de behoeften uit de markt optimaal.

3D-printen van electronica

Opleiden wetenschappers en experts

“Het center gaat experts en wetenschappers opleiden die nodig zijn in de opkomende 3D-printindustrie, onder andere door het instellen van een nieuwe leerstoel en het oprichten van de vakgroep ‘Systems Mechatronics for Advanced Manufacturing’ bij de TU Eindhoven”, aldus Katja Pahnke (managing director van TU/e High Tech Systems Center). Zij en Erwin Meinders (manager Additive Manufacturing bij TNO) zijn de initiatiefnemers van het AMSYSTEMS Center en vormen sinds juni dit jaar samen het directieteam van het AMSYSTEMS Center. “Door de strategische samenwerking met het HTSC brengen we de hightech mechatronica kennis van de TU/e en de kennis van TNO  op het gebied van industriële “additive manufacturing” in een gezamenlijke en unieke kennispropositie voor het bedrijfsleven”, zegt Erwin.

Startschot

De start van het onderzoekscentrum werd gemarkeerd door een openingsprogramma met keynotes van Daan Kersten (Additive Industries) en René Gurka (BigRep). Daan Kersten presenteerde de ontwikkeling van zijn industriële 3D-metaal-printer MetalFab1, een machine met een volledig geautomatiseerd 3D fabricageproces voor het printen van metaalonderdelen. René Gurka presenteerde zijn bedrijf BigRep en heeft een soortgelijke visie ten aanzien van het printen van functionele polymeer onderdelen met volledig geautomatiseerde productiesystemen. Geïnspireerd door de reeds ontwikkelde PrintValley technologie heeft BigRep voor deze ontwikkeling de samenwerking met het AMSYSTEMS Center gezocht. Na de keynotes was er een labtour langs unieke R&D faciliteiten, waaronder een doorontwikkeling van de zgn. PrintValley machine die aan de basis staat van seriematig 3D-printen.

De initiatiefnemers achter AMSYSTEMS Center, v.l.n.r.: Frank Baaijens, Arnold Stokking, Katja Pahnke, Erwin Meinders en Maarten Steinbuch.

De samenwerking in AMSYSTEMS Center werd formeel beklonken door Frank Baaijens, rector magnificus van de TU Eindhoven en Arnold Stokking, Managing Director Industrie van TNO.

Kennis

Additive Manufacturing

Additive Manufacturing (AM) staat voor het produceren van producten of onderdelen die laag voor laag worden gebouwd. De informatie die hiervoor nodig is wordt rechtstreeks uit het digitale ontwerp gehaald.... Lees verder
Roadmap

Flexible & Free-form Products: 3D-printen, flexibele zonnecellen, printbare elektronica

In 2025 zullen slimme, persoonlijke en autonome apparaten 'het internet der dingen' te vormen, samen met de ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen wordt er grote impact gemaakt op het gebied van... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.