nieuws

TNO versterkt samenwerking rond ruimtevaarttechnologie voor aardobservatie en klimaatonderzoek

22 dec 2016

TNO heeft Airbus Defence and Space Netherlands B.V. de opdracht verleend voor ondersteuning bij de realisatie van onderdelen voor de aardobservatiemissie Sentinel-5 van ESA. De opdracht betreft deelname aan het ontwerp en de productie van deze systemen, vooral op het vlak van warmtehuishouding, elektronica en integratie. Airbus Defence and Space,  hoofdaannemer van het Sentinel-5 project, selecteerde TNO eerder dit jaar voor de ontwikkeling en productie van de telescoop en de UV1-spectrometer en voor kalibratiewerk van het gehele systeem. In totaal omvat het project circa honderdvijftig manjaar aan werk.
19 december 2016 - CEO Arnoud de Jong van Airbus Defence and Space Nederland (l) en Henri Werij (directeur Space) van TNO (r)

Sentinel-5 is een missie binnen het Europese Copernicus programma die, in het belang van luchtkwaliteit en klimaat, metingen zal doen aan de atmosfeer. Wereldwijd maken organisaties als het KNMI en universiteiten gebruik van deze toekomstige satellietdata voor mondiaal onderzoek naar klimaat, luchtkwaliteit en de status van (het gat in) de ozonlaag.

Ervaring met eerdere projecten aardobservatie

Gedurende de afgelopen twee decennia zijn diverse voorgangers van Sentinel-5 gerealiseerd. Sciamachy, OMI en het nog te lanceren Tropomi, zijn alle ontwikkeld onder leiding van Airbus Defence and Space Netherlands. TNO heeft bij al deze satellietinstrumenten een belangrijke rol gespeeld, met name bij het ontwerp en de productie van de optische deelsystemen van deze spectrometers.

UV1 Spectro Optics, die actief is in het ultraviolette spectrum tussen 270 en 330 nm

Sterk Nederlands ruimtevaartcluster

“De contracten bevestigen de goede samenwerking tussen TNO en Airbus Defence and Space Netherlands op het gebied van hightech ruimtevaarttechnologie; een samenwerking die terugvoert tot 1992. Samen met verschillende kleinere industriële bedrijven vormen we inmiddels een sterk Nederlands cluster in ruimtevaarttechnologie,” zegt Henri Werij, directeur Space bij TNO. TNO beschikt over hoogwaardige expertise en unieke faciliteiten, onder meer op het terrein van de optica en optomechanica, waar Europese ruimtevaartpartijen als ESA en Airbus Defence and Space regelmatig gebruik van maken.

Uit de samenwerking tussen Airbus Defence and Space en TNO vloeit ook een project voort dat ondersteund wordt door het Topconsortium voor Kennis en Innovatie van de topsector High Tech Systemen en Materialen. Om de extreme eisen te kunnen halen die aan het Sentinel-5 instrument worden gesteld, ontwikkelen TNO en Airbus Defence and Space Netherlands samen nieuwe technologie en ontwerpmethoden, die worden gevat in een zogenoemd TKI-overeenkomst.

Dit TKI-project, dat zich richt op het verleggen van de grenzen van nauwkeurigheid en stabiliteit voor dergelijke instrumenten gaat begin 2017 van start. Door dit project wordt de kennis van optisch ontwerp en systeemintegratie van Airbus Defence and Space Netherlands en TNO verder versterkt en leggen beide organisaties een stevige basis voor de toekomst.

Roadmap

Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Satellieten voor communicatie, navigatie en observatie - evenals innovatieve informatiesystemen, terminals en high-tech instrumenten - worden steeds een uniek deel van de infrastructuur van onze planet.... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.