nieuws

Unieke TNO tool schept inzicht in investeringen rond duurzame inzetbaarheid

06 dec 2016

Wat werkt en wat niet? Als het gaat om duurzame inzetbaarheid van werknemers, laat de Kosten Baten Tool Duurzame Inzetbaarheid (KOBA-DI) van TNO voor het eerst een helder licht vallen op wat eerst onbekend terrein was. De tool kwam in samenwerking met het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) tot stand en laat bedrijven zien welk rendement zij mogen verwachten van investeringen in duurzame inzetbaarheid. Kip met gouden eieren? Het antwoord is vooralsnog ‘ja’.

De Kosten Baten Tool Duurzame Inzetbaarheid maakt gebruik van een schatkamer aan informatie van TNO. Die schatkamer is gevuld met gegevens uit de tweejaarlijkse Werkgevers Enquête Arbeid met respons van 5.000 werkgevers en de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden met respons van 46.000 werknemers. Beide TNO-onderzoeken zijn de grootste onderzoeken in hun soort in Nederland en worden in samenwerking met het CBS uitgevoerd.

Bij partners van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid groeide begin 2016 de behoefte aan inzicht in wat duurzame inzetbaarheid bedrijven eigenlijk zou kunnen opleveren. Dat uitrekenen met gebruikmaking van de NEA en WEA gegevens klonk het platform als muziek in de oren. “Er is in het bedrijfsleven veel behoefte aan een goede business case rond duurzame inzetbaarheid van medewerkers”, zegt Michiel Ober, die als een van de eerste adviseurs werkt met de nieuwe tool. “En die business case is er nu dus.”

Noodzaak

En die business case is nodig ook. Duurzame inzetbaarheid is geen hype, maar noodzaak in een tijd van langer doorwerkende medewerkers als gevolg van stijgende pensioenleeftijden. Maar niet alleen dat. “Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen verliezen kwalificaties op de arbeidsmarkt ook sneller hun waarde”, zegt Jos Sanders, projectleider namens TNO. “Wie nu van school komt en niet bij blijft leren, loopt binnen 5 tot 10 jaar achter als het gaat om kennis. Duurzame inzetbaarheid is dus relevant voor alle leeftijden.”

Knoppen draaien

Maar aan welke knoppen kun je als werkgever draaien, en wat levert dat op? De KOBA-DI tool geeft dat inzicht. De tool vraagt eerst om input in de vier pijlers van duurzame inzetbaarheid: gezondheid, motivatie, de werk-privé balans en de motivatie van medewerkers. Die informatie wordt gebruikt in een rekenmodel dat is gebaseerd op de landelijke gegevens uit de NEA en WEA.

Uniek inzicht

De tool laat vervolgens precies zien wat er gebeurt als het bedrijf investeert in een van de vier pijlers. Als ondernemer krijg je een uniek inzicht in de daadwerkelijke opbrengst van die investering. Ober: “Voorheen was alleen de investering in euro’s uit te drukken. Maar als ondernemer wil je ook de baten in euro’s zien. Deze tool doet precies dat.” De tool zet de baten ook af tegen de benchmark van andere bedrijven in de sector.

De tool leidde inmiddels al tot enthousiaste reacties bij de eerste gebruikers. Diverse mkb-bedrijven op het gebied van HR en personeelszaken werken al met de tool, en zetten die ook in voor klanten binnen het mkb. Ook grotere partijen als verzekeraar Zilveren Kruis en zakelijke dienstverlener Aon zien de bruikbaarheid ook in en leiden momenteel bedrijfsadviseurs op in het gebruik ervan. Sanders: “We zijn nog bezig met doorontwikkeling, en we blijven de tool updaten met de meeste actuele gegevens vanuit TNO.”

De KOBA-DI is voor bedrijven tegen vergoeding beschikbaar via de adviseurs die zijn aangesloten bij het NPDI én die de speciale KOA-duurzame inzetbaarheid training gevolgd hebben. Op npdi.nl staat een korte film die meer vertelt over het gebruik van de tool.

TNO en het MKB

Als mkb-ondernemer denkt u voortdurend na over innovatieve producten, diensten of bedrijfsprocessen. Maar waar moet u beginnen? En op wie kunt u een beroep doen als u dat innovatieve product of proces... Lees verder
Expertise

Sustainable Productivity & Employability

De Expertisegroep Sustainable Productivity and Employability verbetert de duurzame arbeidsproductiviteit in organisaties. Met duurzaam bedoelen we dat oplossingen aansluiten bij wat bijdraagt aan gezondheid... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.