nieuws

TNO ontwikkelt live video streaming app in samenwerking met Nu.nl

29 feb 2016

Een ontspoorde trein bij Dalfsen is nieuws. Maar dat wil niet zeggen dat de Nederlandse media daar als eerste bij zijn. Mensen met een mobieltje zijn wel altijd in de buurt. Om videobeelden live te kunnen streamen, ontwikkelde TNO in samenwerking met Nu.nl de live video streaming app Cameraad, inmiddels omgedoopt tot NULive.
NUlive app in Google Play

De NUlive-app beschikt over een videotechniek die ervoor zorgt dat het live streamen van audio en video van hoge kwaliteit mogelijk is. Gebruikers van de NUlive-app streamen hun video naar de redactie van NU.nl. De redactie van Nu.nl kan met de toolset van de app vervolgens keuzes maken uit de verschillende streams en deze gewijzigd of ongewijzigd uitzenden via Nu.nl. Een fraaie extra mogelijkheid is dat de redactie met betreffende filmercontact op kan nemen om hem of haar aanwijzingen te geven om de video nog beter tot zijn recht te laten komen. Dankzij de primaire achterliggende technologie, ontwikkelt door TNO, kan dit op zeer hoge kwaliteit en zonder vertraging.

Samenwerking

TNO initieert en stimuleert de introductie van nieuwe diensten en mogelijkheden zoals ICT en media. Ruim een jaar geleden vroeg TNO zich het volgende af: “ Wat kunnen we met live video, gemaakt door consumenten?” Om dit te onderzoeken en uit te werken zocht TNO een partner om mee samen te werken en een subsidieaanvraag te doen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Nu.nl was enthousiast, de subsidieaanvraag werd gehonoreerd en de samenwerking was een feit. Na oplevering van het prototype ruim een half jaar later heeft Nu dit verder ontwikkeld naar een downloadable app. Het was overigens niet de eerste samenwerking tussen Nu.nl en TNO. In het verleden heeft TNO samen met Nu.nl onderzocht hoe men gepersonaliseerd nieuws kon brengen bij de lezer van Nu.nl.

“Erg leuk was dat we ruim een half jaar lang iedere week op de redactievloer zaten bij Nu.nl om ideeën uit te wisselen en het project bij te sturen”, aldus Arjen Veenhuizen, verantwoordelijk voor technologische ontwikkelingen en innovatie bij TNO.

De app is gratis verkrijgbaar in de App Store en Play Store.

Nieuws

Drs. ing. Nathalie van Schie

Contact

Drs. ing. Nathalie van Schie

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.