nieuws

Tweede fase van Brightlands Materials Center van start

TNO: “Verdere groei van onderzoekscentrum voor nieuwe polymere materialen en toepassingen” • 01 feb 2016

Met de opening van de nieuwe kantoor- en labfaciliteit op de Brightlands Chemelot Campus op maandag 1 februari gaat de tweede fase van Brightlands Materials Center van start. Onderdeel daarvan is de verhuizing van de eerste groep TNO-onderzoekers vanuit Eindhoven naar Geleen en de benoeming van ir. Peter Wolfs vanuit TNO als co-director van dit onderzoekscentrum.

TNO Chief Technology Officer Jos Keurentjes en gedeputeerde Twan Beurskens van Provincie Limburg openen de nieuwe kantoor- en labfaciliteit

Gebouw 40 op de innovatie campus werd officieel geopend door de Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens en door TNO Chief Technology Officer Jos Keurentjes. De provincie Limburg en TNO zorgen samen voor een belangrijk deel van de financiering van dit onderzoekscentrum naar nieuwe polymere materialen en hun toepassingen. Daarnaast zijn 15 partners uit de onderzoekswereld en het bedrijfsleven actief betrokken, waar onder DSM en Sabic. In totaal investeren de partners 45 miljoen Euro in het toegepast onderzoek door Brightlands Materials Center.

Sinds de start op 19 maart 2015 heeft het onderzoekscentrum plannen ontwikkeld voor de eerste Shared Research Programma’s die inmiddels zijn gestart. Er werken nu 23 mensen, waaronder PhD’s van TU/e en Maastricht University, reguliere wetenschappers en Business Developers van Brightlands Chemelot Campus, TNO en DPI Value Center. Het aantal zal dit jaar verder uitgroeien naar veertig personen.

In de nieuwe labfaciliteit ontwikkelt het Brightlands Materials Center nano-coatings en er wordt geëxperimenteerd met nieuwe materialen voor 3D-printen.  De Shared Research Programma’s  van het Brightlands Materials Center richten zich op composietmaterialen voor de (lightweight) automotive- industrie, op nieuwe materialen voor 3D-printen en op het verbeteren van de eigenschappen van polymeren voor optische en elektronische toepassingen. Alle drie de programma’s dragen bij aan een duurzame en gezonde wereld binnen hun applicatiegebied, zoals lichtere onderdelen voor auto’s, ‘slimme’ beglazing in huizen en gepersonaliseerde protheses die de kwaliteit van leven blijvend verbeteren.

Twan Beurskens, gedeputeerde van de Provincie Limburg: “Het doet mij deugd dat TNO aandurft om samen met ons als Provincie te investeren in Brightlands Materials Center. Ik ben ervan overtuigd dat ook andere kennisinstellingen en bedrijven hier profijt van zullen hebben en samen met ons zullen bijdragen aan kennisontwikkeling en valorisatie op het gebied van polymere materialen. Daarmee zal de Brightlands Chemelot Campus nóg meer gepositioneerd worden als internationale hotspot op het gebied van materiaalontwikkeling.”

Jos Keurentjes, Chief Technology Officer van TNO: “Wij zijn blij en trots met deze volgende fase in de ontwikkeling van Brightlands Materials Center. Het is een prachtig voorbeeld van de TNO strategie om steeds meer van het onderzoek & ontwikkeling vorm te geven in samenwerkingsverbanden, op inspirerende locaties. Dankzij de inspanningen van Brightlands Chemelot Campus en de Provincie Limburg kunnen we hier gaan werken aan polymere materialen die bijdragen bij aan een duurzame en gezonde wereld.”

Bert Kip, managing director Chemelot Campus B.V.: “Kennisinstellingen vormen een essentiële pijler van het ecosysteem op de Brightlands Chemelot Campus. Ik ben daarom bijzonder verheugd om TNO als mede-initiatiefnemer van Brightlands Materials Center op onze Campus te verwelkomen.”

Locatie Geleen - Brightlands Materials Center / TNO

Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen
Gebouw 40 van de Brightlands Chemelot Campus
Brightlands Materials Center website

Roadmap

Sustainable Chemical Industry: innovaties voor de chemische industrie

TNO helpt de chemische industrie te innoveren door bedrijven in staat te stellen kosten te reduceren en nieuwe producten sneller op de markt te brengen. Bedrijven op die op zoek zijn naar nieuwe producten... Lees verder
Nieuws

Nieuw kenniscentrum voor onderzoek naar duurzame plastics

19 maart 2015
TNO en de provincie Limburg lanceren vandaag het Brightlands Materials Center, een nieuw onderzoekscentrum op het gebied van plastics. Het nieuwe materialencentrum is gevestigd op Brightlands Chemelot... Lees verder
Nieuws

Ir. Jan Willem Slijkoord

Contact

Ir. Jan Willem Slijkoord

  • Sustainability
  • Polymers
  • Recycling
  • Brightlands Material Center
  • Shared Research Innovation
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.