nieuws

Volgende stap in coöperatief en automatisch rijden

'Carpoolen' zonder bij elkaar in de auto te zitten • 26 feb 2016

Binnen het Automated Driving Programma werkt TNO aan versnelde implementatie van automatisch en coöperatief rijden van personen- en vrachtauto’s en bussen om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren en brandstofgebruik en emissies te verminderen. Samen met universiteiten, industrie en overheid ontwikkelt TNO technologie die geautomatiseerd rijden op de openbare weg mogelijk maakt.

Het personenvervoer is toe aan een volgende stap in coöperatief en automatisch rijden. Bij TNO weten we dat dit mogelijk is. Met coöperatieve automatische voertuigtechnologie wordt een nieuwe manier van virtueel-carpoolen mogelijk. We stappen niet meer bij elkaar in de auto, maar laten onze automatische auto’s zelf achter elkaar aanrijden.

De auto's zijn uitgerust met op het voertuig gemonteerde sensoren, zoals radar en camera, twee antennes, een computer die zelf regelt wanneer je moet gasgeven of remmen en een communicatiekastje voor draadloze communicatie. Dit laatste stelt voertuigen namelijk in staat hun gedrag op elkaar af te stemmen, oftewel coöperatief gedrag te vertonen.

Carpoolen zonder bij elkaar in de auto te zitten

Maurice Kwakkernaat, : 'Virtueel carpoolen lost het probleem op dat je bij elkaar moet komen en allemaal op dezelfde plek moet uitkomen. Hiermee kun je het eerste stuk of laatste stuk zelf rijden en dan samenkomen.
Iedereen kan nu in zijn eigen auto zitten. Je vertrekt van huis en je rijdt naar een carpoolplek of een benzinestation. Daar worden de auto's digitaal aan elkaar gekoppeld. En vanaf daar rijd je een stuk samen. Je kunt jezelf weer loskoppelen en doorrijden naar de gewenste plek van bestemming'.

Stedelijke bereikbaarheid verbeteren

Met industriële partners en grote Europese steden willen we samenwerken om de stedelijke bereikbaarheid te verbeteren en de  doorstroming en het benutten van de wegcapaciteit te vergroten. Het levert meer comfort, veiligheid en brandstofbesparing voor de automobilist met behoud van onafhankelijkheid en vrijheid. Een volgende stap is noodzakelijk in het verminderen van emissies en het verbeteren van zuinigheid, doorstroming en veiligheid van het verkeer. Coöperatief en betaalbaar. Veilig, schoon en betrouwbaar.

Dinsdag 23 februari demonstreerde TNO het 'virtueel carpoolen' aan de media en gaf daarmee een doorkijk naar nieuwe toepassing die het coöperatief en automatisch rijden ons in de toekomst kan brengen.

Ons werk

Automatisch en coöperatief rijden

Binnen het Automated Driving Program werkt TNO aan de versnelde implementatie van automatisch rijden van zowel personen- als vrachtauto’s, met als onderliggend doel de verkeersveiligheid te vergroten,... Lees verder
Nieuws

Dr. ir. Maurice Kwakkernaat

Contact

Dr. ir. Maurice Kwakkernaat

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.